Πλειστηριασμοί: Παρασκήνιο και κόντρα για την παράταση του παγώματος
Ανανεώθηκε:
Μπορεί το «πάγωμα» των πλειστηριασμών να πήρε παράταση μέχρι και τις 15 Μαρτίου, όμως η απόφαση στην οποία κατέληξαν την προηγούμενη εβδομάδα κυβέρνηση και Θεσμοί έχει αρκετό παρασκήνιο.
Παρασκήνιο που συμπεριλαμβάνει και σκληρή κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση, τις τράπεζες και κυρίως τους servicers, που θα ήθελαν να «ξεπαγώσει» η διαδικασία, τουλάχιστον για τις περιπτώσεις εκείνες που δεν σχετίζονται με την πανδημία.
Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους θεσμούς, οι πλειστηριασμοί «παγώνουν» καθολικά μέχρι τις 15 Μαρτίου και προβλέπεται μερική επανεκκίνησή τους από τις 16 Μαρτίου και μετά. Αντίστοιχα, όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία παίρνουν παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του CNN Greece.
Πάντως, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι η καθολική απαγόρευση θα πάρει νέα παράταση, ειδικά στην περίπτωση επιβολής νέου, σκληρού lockdown, σε συνδυασμό με το τρίτο κύμα της πανδημίας. Έτσι, εκτιμούν ότι το «πάγωμα» θα διαρκέσει μέχρι 30 Ιουνίου τουλάχιστον.
Αντιδρούν τράπεζες και servicers
Από την πλευρά των τραπεζών και των servicers, αυτό είναι μια εξέλιξη που προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων, οι οποίες και εκφράστηκαν έντονα στις συζητήσεις με την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί το καθολικό «πάγωμα» των πλειστηριασμών και των μέσων αναγκαστικής εκτέλεσης δημιουργεί «μαύρη τρύπα» στα επιχειρηματικά τους πλάνα, καθώς είχαν υπολογίζει ότι ένα σεβαστό μέρος των εσόδων τους το 2021 θα προερχόταν από τους πλειστηριασμούς.
Η δική τους πρόταση περιλαμβάνει μεν προστασία για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, αλλά πραγματοποίηση πλειστηριασμών και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για τις περιπτώσεις που δεν έχουν σχέση με τον κορωνοϊό.
Όπως αναφέρουν, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, κυρίως επιχειρήσεων, που είχαν πάρει το δρόμο της αναγκαστικής εκτέλεσης ή του πλειστηριασμού πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία και τώρα δεν μπορεί να συμβεί τίποτε.
Έτσι, όπως τονίζουν, αφενός δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός μέσα από τις επιχειρήσεις-«ζόμπι» που συνεχίσουν να λειτουργούν και αφετέρου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επανέλθει η κουλτούρα κακοπληρωτών που καλύπτονται πίσω από τις καθολικές απαγορεύσεις των πλειστηριασμών.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, το θέμα με τους πλειστηριασμούς δεν έχει τελειώσει, καθώς η 15η Μαρτίου είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι φαίνεται. Και σε συνδυασμό με την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Νόμου, ο οποίος και θα ρυθμίζει το καθεστώς της επόμενης ημέρας, θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι οι νέες εξελίξεις είναι ζήτημα εβδομάδων.