ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόκκινα δάνεια»: Αυστηροί όροι για τους διαχειριστές

«Κόκκινα δάνεια»: Αυστηροί όροι για τους διαχειριστές
Χρήματα, χαρτονομίσματα ευρώ EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το πεδίο των δανείων που υπόκεινται σε διαχείριση και κυρίως σε πώληση, μένει να αποσαφηνιστεί, μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, μετά και την έκδοση της πράξης από την Τράπεζα της Ελλάδος, με την οποία τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις για τις εταιρίες διαχείρισης ή αγοράς δανείων σε καθυστέρηση.

Η πράξη της Τράπεζας της Ελλάδος, δίνει στην αγορά ένα πλαίσιο λειτουργίας, όμως αυτό μένει ημιτελές όσο δεν αποσαφηνίζονται θέματα που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, οι οποίοι θέτουν στο τραπέζι και θέμα μεταβίβασης εξυπηρετούμενων συμβάσεων.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τους εκπροσώπους των δανειστών μέσα στην εβδομάδα, καθώς συνεχίζονται οι επαφές των δύο πλευρών για τα «κόκκινα» δάνεια.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα και με τις τελευταίες επίσημες δηλώσεις από την ΤτΕ, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, που ανέρχονται στο 43,6% του συνόλου των ανοιγμάτων, επηρεάζουν αρνητικά τη δυνατότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος να παρέχει νέες πιστώσεις για κεφάλαια κίνησης και επενδύσεις προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ναυτεμπορική, επιδίωξη των θεσμών είναι η πλήρης απελευθέρωση, ώστε η αγορά να λειτουργήσει σύμφωνα με τους δικούς της κανόνες. Από τη στιγμή, μάλιστα, που στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει πέσει, από την πλευρά των δανειστών, ακόμη και η δυνατότητα πώλησης εξυπηρετούμενων δανείων, είναι προφανές ότι για να λειτουργήσει κανονικά η δευτερογενής αγορά θα πρέπει να συμπληρωθούν όλες οι ψηφίδες.

Η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, απαιτεί την υποβολή από την εταιρεία που αιτείται άδειας διαχείρισης ή απόκτησης δανείων, προγράμματος επιχειρηματικής δραστηριότητας, το οποίο θα περιλαμβάνει πλήρη και λεπτομερή περιγραφή όλων των εργασιών που συνδέονται με τις δραστηριότητες του άρθρου 1 του Ν. 4354/2015, καθώς και των τυχόν άλλων παράλληλων δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Όσον αφορά το αίτημα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, να μη ζητείται εκ των προτέρων υποβολή των κριτηρίων ιεράρχησης και κατηγοριοποίησης του προς διαχείριση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην περίπτωση που η προς αδειοδότηση εταιρεία ασκεί τη διαχείριση για λογαριασμό εποπτευόμενου πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος που υπόκειται πρωτογενώς στις σχετικές υποχρεώσεις, η Τράπεζα της Ελλάδος το έκανε δεκτό.