ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα στο τραπέζι θεσμών – κυβέρνησης για να επιταχυνθεί η αξιολόγηση

O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μέλλον του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), οι αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη, αλλά και τα «κόκκινα» δάνεια θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο των επαφών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα και όλες τις πλευρές να επιδιώκουν κλείσιμο της αξιολόγησης έως τα τέλη Μαρτίου, ώστε στο Eurogroup της 22ας Απριλίου να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, τα πλέον ακανθώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης αναμένεται να τεθούν επί τάπητος την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς την προσεχή Παρασκευή αναμένεται αναχώρηση των Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Ράσμους Ρεφερ και Νίκολα Τζιαμαριόλι από την Αθήνα.

Το σημερινό πρόγραμμα συναντήσεων με τους θεσμούς ξεκίνησε στις 10 το πρωί με τα στελέχη των ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM να έχουν αρχικά συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη. Στη συνάντηση θα τεθούν όλες οι ανοιχτές εκκρεμότητες που αφορούν στον τομέα της ενέργειας και ειδικά το θέμα του ΑΔΜΗΕ με την κυβέρνηση να έχει προτείνει τη μεταβίβαση του διαχειριστή στο Δημόσιο και την πώληση του 49% σε δύο φάσεις, αρχικά σε στρατηγικό επενδυτή το 20% και εν συνεχεία στο χρηματιστήριο το υπόλοιπο 29%.

Εκτός του ΑΔΜΗΕ θα εξεταστούν η προώθηση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας, η εκχώρηση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ (λιγνίτες και υδροηλεκτρικά) σε τρίτους παραγωγούς, η ανεξαρτησία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, η επανεξέταση της φορολογίας στον τομέα της ενέργειας, αλλά και ζητήματα σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στις 12 θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς, χωρίς να έχει διευκρινιστεί το εάν σε αυτή θα μετέχουν οι ηγεσίες των υπουργείων Δικαιοσύνης ή Επικρατείας. Σημειώνεται πως με το νέο Μνημόνιο η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να προχωρήσει στην υιοθέτηση νομοθεσίας κατά της διαφθοράς, στην αλλαγή του νομικού πλαισίου για την αποκάλυψη οικονομικών στοιχείων που συνδράμουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων ώστε να αρθούν οι αδυναμίες στην καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και στην έγκριση κώδικα δεοντολογίας για τα μέλη του Κοινοβουλίου.

Στις 4 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα εξετάσουν με τους επικεφαλής των κλιμακίων το ζήτημα του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. Στο θέμα του Ταμείου η ελληνική πλευρά δέχεται τεχνική βοήθεια από Γάλλους Εμπειρογνώμονες και την Task Force της ΕΕ και έχει σε σημαντικό βαθμό καταλήξει στο οργανόγραμμα του νέου φορέα. Ωστόσο, οι πιστωτές θέλουν στο νέο υπερ- ταμείο αποκρατικοποιήσεων η συμμετοχή ξένων στη διοίκηση να είναι κάτι παραπάνω από αντιπροσωπευτική, θέση που όμως η κυβέρνηση δεν δέχεται. Αν και στόχος είναι ο νέος φορέας που θα απορροφήσει σταδιακά το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ και την ΕΤΑΔ και θα ειδικεύεται στις τιτλοποιήσεις και στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου να λειτουργεί όπως τα αντίστοιχα wealth funds της Νορβηγίας και της Σιγκαπούρης, ωστόσο ακόμη δεν έχουν εξευρεθεί ούτε καν τα χρήματα για το ιδρυτικό του κεφάλαιο και για τη στελέχωσή του.

Στις 4.30 το απόγευμα οι θεσμοί θα εξετάσουν με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ζητήματα σχετικά με την αναβάθμιση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης, τη μείωση των υπό εκδίκαση υποθέσεων που στοιβάζονται στα πινάκια των δικαστηρίων, την εφαρμογή του e-justice αλλά και την περαιτέρω αξιοποίηση του θεσμού της διαμεσολάβησης.

Στις 6 το απόγευμα υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα έχει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για τα κόκκινα δάνεια. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η ελληνική πρόταση για τριετή αναστολή της πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας στα funds, αλλά και το φορολογικό καθεστώς που θα διέπει τις εταιρείες μεταβίβασης και διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων. Οι θεσμοί θέλουν οι πωλήσεις δανείων να μην βαρύνονται με πρόσθετη φορολογία, ενώ θέλουν η διαδικασία να ξεκινήσει άμεσα χωρίς εξαιρέσεις. Η κυβέρνηση αφήνει πάντως παράθυρο και για την πώληση ενήμερων δανείων «πακέτο» με τα κόκκινα δάνεια, ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν αποδεσμευτούν γρηγορότερα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να πιάσουν νωρίτερα τους στόχους που τους έχουν τεθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης