ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό, ασφαλιστικό και «κόκκινα» δάνεια κρίνουν την αξιολόγηση

Φορολογικό, ασφαλιστικό και «κόκκινα» δάνεια κρίνουν την αξιολόγηση
Φορολογικές δηλώσεις EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια να αποτελεί το σημαντικότερο από τα ζητήματα που βρίσκονται σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κυβέρνηση και θεσμοί συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο να κλείσει όσο πιο άμεσα γίνεται η πρώτη αξιολόγηση.

Στις 6 το απόγευμα υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα έχει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για τα «κόκκινα» δάνεια.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν η ελληνική πρόταση για τριετή αναστολή της πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας στα funds, αλλά και το φορολογικό καθεστώς που θα διέπει τις εταιρείες μεταβίβασης και διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων.

Οι θεσμοί θέλουν οι πωλήσεις δανείων να μην βαρύνονται με πρόσθετη φορολογία, ενώ επιδιώκουν η διαδικασία να ξεκινήσει άμεσα χωρίς εξαιρέσεις.

Η κυβέρνηση αφήνει πάντως παράθυρο και για την πώληση ενήμερων δανείων «πακέτο» με τα κόκκινα δάνεια, ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν αποδεσμευτούν γρηγορότερα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να πιάσουν νωρίτερα τους στόχους που τους έχουν τεθεί.

Αύριο το Ασφαλιστικό

Εν τω μεταξύ, για αύριο είναι προγραμματισμένη η συνάντηση μεταξύ του Γιώργου Κατρούγκαλου και των θεσμών για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Στο τραπέζι εξακολουθεί να υπάρχει η μείωση των υφιστάμενων συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ.

Τα ανοιχτά θέματα αυτή τη στιγμή είναι:

1Τα ποσοστά αναπλήρωσης: Οι θεσμοί αντιδρούν έντονα γιατί το κυβερνητικό προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού προβλέπει αναλογικά χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν κλείσει πάνω από 25 έτη ασφάλισης, σε σχέση με εκείνους που έχουν κάτω από 25 χρόνια ασφάλισης. Οπως τόνιζε στέλεχος του υπουργείου Εργασίας πράγματι μεταξύ 25 και 35 ετών «παρουσιάζονται κάποια προβλήματα τα οποία θα διορθωθούν». Μάλιστα η ελληνική πλευρά έχει ήδη έτοιμη νέα πρόταση, σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών - παροχών ανάμεσα στα 25 και στα 35 έτη ασφάλισης. Ετσι, ενώ η αρχική πρόταση προέβλεπε ποσοστό αναπλήρωσης 0,8% για τα πρώτα 15 χρόνια, η νέα πρόταση ρίχνει το ποσοστό αυτό περίπου στο 0,7%. Αντίστοιχα, για τα 40 χρόνια, το νέο ποσοστό αναπλήρωσης είναι 2,2% έναντι της αρχικής πρότασης που προέβλεπε ποσοστό 2%.

2 Η εθνική σύνταξη: Οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ θα πρέπει να δίδεται σε όποιον έχει κλείσει 20 χρόνια ασφάλισης και όχι 15, όπως προτείνει δηλαδή το υπουργείο Εργασίας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν ζητήσει εγγράφως από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τη μείωση της εθνικής σύνταξης στα 320 ευρώ. Αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από τον υπουργό εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Πάντως ο Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν γίνεται συζήτηση για εισοδηματικά κριτήρια, ούτε για μείωση του ύψους της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, τουλάχιστον προς το παρόν.

3 Η προσωπική διαφορά: Απόκλιση παρουσιάζεται και στον τρόπο επαναϋπολογισμού των συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά και τη χρονική στιγμή κατά την οποία θα ξεκινήσει η μείωση της «προσωπικής διαφοράς». H κυβέρνηση προτείνει τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων μέχρι το 2018 και την προσαρμογή τους στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης από τα μέσα του 2018 και έπειτα. Αντίθετα, οι θεσμοί φέρεται να πιέζουν για τον άμεσο επαναϋπολογισμό των συντάξεων, τη σταδιακή προσαρμογή τους στα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, γεγονός που θα έφερνε άμεσες μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις

4 Η επικουρική ασφάλιση: Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, οι θεσμοί απορρίπτουν κάθε αύξηση εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και ζητούν μόνο με περικοπές επικουρικών συντάξεων να μηδενιστεί το έλλειμμα του ΕΤΕΑ. Αντίθετα η κυβέρνηση προτείνει αύξηση εισφορών κατά 1,5% αλλά δεν αποκλείει περικοπές στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ.

Σκληρή μάχη για το αφορολόγητο

Οι θεσμοί πιέζουν για να πέσει το βάρος σε φορολογούμενους με εισοδήματα χαμηλότερα των 30.000 ευρώ και για τον λόγο αυτό επιμένουν στη μείωση του αφορολόγητου.

ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM ζητούν το αφορολόγητο να δίνεται σε εισοδήματα κάτω των 7.000 ευρώ το χρόνο, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να το «συγκρατήσει» στα 9.000 ευρώ.

Στα μαλακά ωστόσο φαίνεται να πέφτουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες με μικρά εισοδήματα. Οι πρώτοι θα φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, χωρίς όμως καθόλου αφορολόγητο. Έτσι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν μεγάλο δηλωθέν ή τεκμαρτό εισόδημα, θα φορολογούνται με ελαφρώς μικρότερους συντελεστές φόρου, σε αντίθεση με τους επιτηδευματίες με μεγάλο εισόδημα που θα φορολογηθούν με συντελεστή 50%.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να θέλει να αποφύγει να εφαρμόσει την αύξηση φόρου στους αγρότες όπως έχει ψηφιστεί στο Μνημόνιο, από 13% σε 20% φέτος και 26% το 2017, με το 26% να εισάγεται σταδιακά σε βάθος χρόνου και όχι εντός της διετίας.

Κυβέρνηση και θεσμοί συμφωνούν στις αλλαγές στην κλίμακα επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που μονιμοποιείται και πλέον θα φτάνει έως και στο 10%, αντί για 8% που είναι ο ανώτατος συντελεστής σήμερα.

Ομοίως συμφωνία υπάρχει και για τις αυξήσεις φόρων στα ενοίκια, με συντελεστές 15% (από 11%) και 35% (από 33%) και με ένα επιπλέον συντελεστή φόρου 45% για εισοδήματα πάνω από 45.000 ευρώ ετησίως.

Οι τελικές αποφάσεις για το αφορολόγητο αναμένεται να ληφθούν σε συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς αύριο ή μεθαύριο Τετάρτη.

Τι ισχύει με τις αποδείξεις

Γρίφος παραμένει το τι θα ισχύσει με τις αποδείξεις, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, να απευθύνει έκκληση στους φορολογούμενους να κρατούν όλες τις αποδείξεις από τις αγορές τους, έως ότου καθοριστεί το πλαίσιο που θα ισχύσει για αποδείξεις και αφορολόγητο.

Η πρόταση της κυβέρνησης για την κλίμακα των μισθωτών προέβλεπε για εισόδημα έως 25.000 συντελεστή 22%, για εισόδημα από 25.001 έως 35.000 συντελεστή 32%, για εισόδημα από 35.001 έως 60.000 συντελεστή 42% και για εισόδημα από 60.001 και πάνω συντελεστή 60%. Δεν έχει ξεκαθαρισθεί το εάν η έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο έως 9.500 ευρώ θα παραμένει ανέγγιχτη, καθώς οι θεσμοί θέλουν το αφορολόγητο να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα για να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

Η κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών θα αντικατασταθεί από την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, χωρίς την παροχή έκπτωσης έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο. Από την αλλαγή αυτή προκύπτει ελάφρυνση για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως περίπου 34.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 34.000. Ωστόσο, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αναμένεται να οδηγήσει αθροιστικά σε μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.

foroi

Η φορολόγηση των ενοικίων θα έχει αλλαγές, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί το εάν οι νέοι συντελεστές θα ισχύσουν από τα εισοδήματα του 2015, όπως προέβλεπε το Μνημόνιο, ή τα εφετινά.

Η νέα κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων έχει ως εξής:

Για εισόδημα έως 12.000 αύξηση του συντελεστή από 11% σε 15%.
Για εισόδημα από 12.001 έως 40.000 αύξηση του συντελεστή από 33% σε 35%
Για εισόδημα από 40.001 και πάνω επιβολή νέου συντελεστή 45%.

Νέα κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

Η νέα κλίμακα ανεβάζει το φορολογικό «λογαριασμό» για όσους αποκτούν εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ.

foroiKLIMAKA 1

Σύμφωνα με την πρόταση, η εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογίζεται με συντελεστές:

· 0% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.

· 0,7% για τα εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ. Στο κλιμάκιο αυτό η εισφορά θα υπολογίζεται με συντελεστή 0,7% για το σύνολο του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα.

· 3% για τις επόμενες 10.000 ευρώ εισοδήματος, δηλαδή για το κλιμάκιο 20.001 έως 30.000 ευρώ.

· 5% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως 50.000 ευρώ.

· 6% για τις επόμενες 50.000 ευρώ, δηλαδή για το κλιμάκιο εισοδήματος από 50.001 έως 100.000 ευρώ.

· 8% για τις επόμενες 400.000 ευρώ δηλαδή από 100.001 έως και 500.000 ευρώ και

· 10% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.

foroiPROTEINOMENH KLIMAKA