ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερήσεις και επιπλοκές σε σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις

Καθυστερήσεις και επιπλοκές σε σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ, ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ δύσκολα θα πιάσει αυτόν τον εισπρακτικό στόχο καθώς σημαντικοί διαγωνισμοί αντιμετωπίζουν δικαστικά και άλλα διοικητικά εμπόδια.

Το επενδυτικό σχέδιο της αξιοποίησης του Ελληνικού βρίσκεται μεν στην τελική ευθεία, ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές, η μεταβίβαση των μετοχών της στον επενδυτή, τη Lamda Development δεν αναμένεται πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου, παρά τις σχετικές εκτιμήσεις που έκανε πρόσφατα η διοίκηση της εταιρείας.

Ως γνωστό για την εκκίνηση των εργασιών της ανάπλασης της έκτασης στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά απαιτείται το κλείσιμο της υπόθεσης του καζίνου. Ακόμη δεν έχει αναδειχθεί ως οριστικός ανάδοχος το σχήμα Mohegan - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Οι πληροφορίες θέλουν την Επιτροπή Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε στη συνέχεια να συνταχθεί το σχέδιο σύμβασης και να αποσταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο έλεγχος αναμένεται, σύμφωνα με πηγές, να διαρκέσει περίπου ένα μήνα, κι έπειτα η σύμβαση παραχώρησης θα πρέπει να πάει προς κύρωση στη Βουλή.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται επίσης και η υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στο Ελληνικό δημόσιο και τη Lamda Development για τη διανομή των δικαιωμάτων επιφανείας της έκτασης.

Το κείμενο αυτό θα πρέπει να κυρωθεί με νόμο στη Βουλή κι έπειτα να μεταβιβαστούν οι μετοχές της Ελληνικό Α.Ε. στον επενδυτή.

Καθυστερήσεις υπάρχουν και στο διαγωνισμό της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Αν και το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε πως έλαβε μία δεσμευτική προσφορά από την κοινοπραξία των εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - EGIS PROJECTS, εντούτοις η αποσφράγισή της δεν έχει γίνει.

Το Ταμείο αναμένει, λένε οι πληροφορίες, το κείμενο της απόφασης του δικαστηρίου για τα ασφαλιστικά μέτρα που κέρδισαν κατά της διαδικασίας οι ανταγωνιστές της φιναλίστ κοινοπραξίας.

Δικαστική περιπέτεια έχει και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Στις 28 Ιανουαρίου, κατά πάσα πιθανότητα, εκδικάζεται στο Εφετείο Αθηνών η έφεση της δημόσιας επιχείρησης κατά της πρωτόδικης απόφασης που δικαίωνε την ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) ως προς τις καταγγελίες της για την καταχρηστική τιμολόγηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που είχε συμφωνήσει με τη ΔΕΠΑ την περίοδο 2010-2015.

Μάλιστα το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών το 2019 είχε επιδικάσει και αποζημίωση ύψους 63 εκατ. ευρώ υπέρ της ELFE.

Έφεση, όμως, έχει ασκήσει και η τελευταία κατά της απόφασης, αφού απαιτούσε αποζημίωση 302 εκατ. ευρώ. Η εκδίκασή της έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», δεν αποκλείεται και οι δύο εφέσεις να συνεκδικαστούν τότε, μεταθέτοντας τον χρόνο έκβασης του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για το φθινόπωρο.