ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρουσιάζεται στους θεσμούς η αντιπρόταση για το δημοσιονομικό κενό

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για το δημοσιονομικό πλαίσιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα καταθέσει την ελληνική αντιπρόταση για τη φορολογία εισοδήματος στο σχέδιο των θεσμών που παραδόθηκε την Παρασκευή.

Το σχέδιο του κουαρτέτου προβλέπει μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 2.100 ευρώ που είναι σήμερα, αλλά χωρίς αποκλιμάκωση όσο αυξάνεται το εισόδημα και φέρνει επιβαρύνσεις για 1,5 εκατομμύρια φορολογουμένους που δηλώνουν από 7.000 έως 9.500 ευρώ, δηλαδή οι μισθωτοί των 580 ευρώ αλλά και οι συνταξιούχοι των 600 ευρώ.

Οι διαφωνίες αναμένεται να αποκαλυφθούν σήμερα, μαζί με τα ισοδύναμα που θα προτείνει η Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός στόχος της πρότασης που είχε υποβάλει η Αθήνα πρόσφατα προέβλεπε ουσιαστικά την διάσωση εισοδημάτων μέχρι τη ζώνη των 30.000 ευρώ και επιβάρυνση των υψηλότερων.

Στη διαπραγμάτευση πάντως ένα όπλο που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση είναι η καλή πορεία του προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο της χρονιάς.

Η κυβέρνηση επιμένει πως το δημοσιονομικό κενό είναι στο 1% του ΑΕΠ έως το 2018, ενώ η ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών υπολογίζει κενό 2,5% του ΑΕΠ και το ΔΝΤ 4-5% του ΑΕΠ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης