ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια: Κρίσιμη σύσκεψη για πλειστηριασμούς και πτωχευτικό

Οι δύο πλευρές καλούνται να βρουν τη βέλτιστη δυνατή λύση, ή τουλάχιστον ένα εφαρμόσιμο μοντέλο, το οποίο θα οδηγήσει στη νέα κανονικότητα. INTIME NEWS

Στο τραπέζι κυβέρνησης και τραπεζών βρίσκεται το μέλλον της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, με τους πλειστηριασμούς και τον νέο πτωχευτικό νόμο να είναι τα πιο κρίσιμα ζητήματα.

Οι δύο πλευρές καλούνται να βρουν τη βέλτιστη δυνατή λύση, ή τουλάχιστον ένα εφαρμόσιμο μοντέλο, το οποίο θα οδηγήσει στη νέα κανονικότητα. Μια λύση που έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών, που αναμένουν τις εξελίξεις για να δουν τι θα αλλάξει στον τρόπο διαχείρισης των οφειλών τους.

Τα κρίσιμα αυτά θέματα τίθενται στη σημερινή συνάντηση που έχουν οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, στη συνάντηση θα παρευρεθούν οι κ.κ. Παύλος Μυλωνάς από την Εθνική Τράπεζα, Χρήστος Μεγάλου από την Τράπεζα Πειραιώς, Φωκίων Καραβίας από την Eurobank και Βασίλης Ψάλτης από την Alpha Bank ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα Γιώργος Ζαββός.

Τι θα γίνει με πλειστηριασμούς και νέο πτωχευτικό

Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκονται όλα τα «καυτά» θέματα των τραπεζών, μεταξύ των οποίων οι πλειστηριασμοί, ο νέος πτωχευτικός, ο Ηρακλής ΙΙ, τα stress tests, o νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και ο τρόπος χρηματοδότησης της οικονομίας.

Ειδικά όμως για την περίπτωση των δανειοληπτών, τα δύο θέματα που ενδιαφέρουν περισσότερο είναι η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, ο οποίος θα αντικαταστήσει το Νόμο Κατσέλη, αλλά και το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών.

Στην πρώτη περίπτωση, για τα νοικοκυριά το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου και μέχρι τότε πρέπει αφενός να εκδοθούν μια σειρά από υπουργικές αποφάσεις, αλλά και να αναπτυχθεί η σχετική πλατφόρμα για τους οφειλέτες. Διαδικασία αρκετά περίπλοκη, που όμως βρίσκεται εξαιρετικά ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, μια και αποτελεί προϋπόθεση για να «ξεκλειδώσουν» τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αντίστοιχα, μπορεί οι πλειστηριασμοί να πήραν νέα παράταση μέχρι και το τέλος Μαρτίου, όμως εντός των πρώτων μηνών του 2021 αναμένεται να επανεκτιμήσουν. Και ο τρόπος, αλλά κυρίως οι προτεραιότητες από την πλευρά των τραπεζών ως προς τα ποια ακίνητα θα βγουν πρώτα στον πλειστηριασμό είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση, με προφανείς επιπτώσεις για χιλιάδες δανειολήπτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης