Και τον Φεβρουάριο η επιδότηση ενοικίου κατά 80% - Δύο μήνες ακόμη τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν
Τη χρονική επέκταση δύο μέτρων ανακούφισης για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.
Όπως είπε, επεκτείνεται και για τον μήνα Φεβρουάριο η κάλυψη ενοικίου επαγγελματιών κατά 80%. Επίσης, επεκτείνονται για δύο μήνες ακόμη όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.
Άνοιγμα από Δευτέρα αν υπάρξει εισήγηση ειδικών
Διευκρίνησε ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να λαμβάνει μέτρα με σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα. «Κάθε μήνας lockdown στοιχίζει πάνω από 3 δισ. ευρώ» τόνισε και είπε ότι λαμβάνεται το της σταδιακής επανεκκίνησης του λιανεμπορίου, με click away που για άλλους δούλεψε περισσότερο και για άλλους λιγότερο. «Σε συνεννόηση με τους ειδικούς θα πάρουμε αποφάσεις για το πώς θα ανοίξουμε το εμπόριο» δήλωσε και η κυβέρνηση είναι έτοιμη για το άνοιγμα από τη Δευτέρα, εφόσον η εισήγηση των ειδικών είναι θετική, πάντα με τήρηση των μέτρων, αυξημένους ελέγχους και το πρόστιμο για παραβάτες αυξηθεί από 300 σε 500 ευρώ.
«Δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης»
O πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό, λέγοντας πως «να θυμίσουμε πως είναι ανοικτή η πλατφόρμα testing.gov.gr, για όποιον θέλει να κάνει δωρεάν rapid test» και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ζήτησε βοήθεια επισημαίνοντας πως «επειδή η προσφορά δεν είναι ακόμη ικανοποιητική θέλω να πω στην αντιπολίτευση να βοηθήσει και εκείνη ώστε να τονωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών».
«Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος» τόνισε, συνεχίζοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε:
«Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. Δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Να μην ξεχνάμε πως από την 1/1 πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματος τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών».
Παρακολουθήστε live τη συζήτηση στη Βουλή:
Στα 500 ευρώ το πρόστιμο
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, παράλληλα, πως το πρόστιμο για μη τήρηση των μέτρων έναντι του κορωνοϊούαυξάνεται στα 500 ευρώ, από 300 που ήταν ως τώρα.
Αναφερόμενος στην οικονομία που πλήττεται από τον κορωνοϊό είπε πως «σ' αυτό το ασταθές 2020 δεν είδαμε, ευτυχώς, καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης».
Απαντώντας σε κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως «η κυβέρνηση άφησε ανοχύρωτο το σύστημα υγείας και δεν ενδιαφέρεται για το ΕΣΥ και συνειδητά το αφήνει να εξασθενίζει» ο πρωθυπουργός είπε:
«Θέλω να θυμίσω, ειδικά στην αξιωματική αντιπολίτευση, ότι όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση παραλάβαμε 557 κρεβάτια ΜΕΘ. Θέλω να θυμίσω επίσης ότι κάθε χειμώνα, αυτό δεν αφορά μόνο την τετραετία από το 2015-19, κάθε χειμώνα με τη εποχική γρίπη είχαμε αναμονές που έφταναν και τις 30 μέρες... Σήμερα, έχουμε στη διάθεσή μας 1.295 ΜΕΘ, εκτιμούμε ότι στους επόμενους δύο μήνες θα προστεθούν 150 στα πλαίσια της υλοποίησης της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος. Και σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Έχουμε δηλαδή την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και μία επαναφορά στην κανονικότητα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής γιατί επετεύχθη ο βασικός στόχος να μπορούμε να συζητάμε χαλάρωση όνο από τη στιγμή που θα έχει μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, ότι «δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC, όπως είπε, όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη και οι μόνες δύο χώρες που είναι κίτρινες -και έχουν και μερικές πράσινες περιφέρειες- είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία.
«Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας».
«Ουδέποτε υπήρξε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων»
«Μία ερώτηση η οποία γίνεται συχνά και αποτελεί αντικείμενο κριτικής είναι σε ποιο βαθμό η κυβέρνηση ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών» συνέχισε.
«Η απάντηση είναι καταφατική. Σε κάθε περίπτωση ακολουθήσαμε της υποδείξεις κατά γράμμα. Μία φορά πήραμε μόνο πήραμε πιο αυστηρά μέτρα: Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Μπορεί να σχολιάσατε πως απευθύνθηκα στον Σ. Τσιόδρα με το μικρό του όνομα, αλλά ποτέ δεν τον αγνόησα».
«Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων» τόνισε έπειτα.