ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Ασφαλιστική: Στην Κομισιόν οι αποφάσεις για την πώληση μέσω του Χρηματιστηρίου

INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG COMP) προκειμένου να ζητήσει πρόσθετο χρόνο για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η παράταση των προθεσμιών κρίνεται μονόδρομος, ώστε να υπάρξει ο χρόνος για να αναζητηθεί η καλύτερη λύση για την πορεία της Εθνικής Ασφαλιστικής που έχει τεράστια σημασία για την εθνική οικονομία, καθώς και τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου. Ουσιαστικά η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αναγνωρίζει πως η επιλογή πώλησης της εταιρείας σε αυτές τις συνθήκες, με χαμηλό τίμημα και σε ένα φερόμενο υποψήφιο, την CVC, η οποία κατέχει δεσπόζουσα θέση στον τομέα της ιδιωτικής υγείας, είναι προβληματική.

Το σενάριο εισαγωγής της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι το επικρατέστερο, καθώς οι συζητήσεις της Εθνικής Τράπεζας με το fund CVC δεν σημειώνουν πρόοδο. Το fund είχε αρχικά κινηθεί στη βάση μιας προσφοράς 450 εκατ. ευρώ για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, ωστόσο στη συνέχεια επανήλθε με μια «δομημένη» προσφορά που περιορίζει το σχετικό τίμημα.

Συγκεκριμένα, το CVC έφερε στο τραπέζι μια προσφορά ύψους 420 εκατ. ευρώ που προϋποθέτει πως για να προχωρήσει η συμφωνία η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να εκδώσει ένα ομόλογο 50 εκατ. ευρώ. Αλλά όχι μόνον αυτό. Ζήτησε ρήτρες που επιβάλουν συγκεκριμένους στόχους στην Εθνική Τράπεζα για τη διάθεση των προϊόντων bancassurance, οι οποίοι εάν δεν επιτευχθούν τότε το τίμημα πώλησης θα μειωθεί κατά 20 εκατ. ευρώ.

Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει βρεθεί σε στενό κλοιό διότι αν δεχθεί τέτοιους όρους θα είναι υπόλογη στους μετόχους και εκτεθειμένη. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής έχουν επικρίνει τη δομή της συμφωνίας που είναι στο τραπέζι και προσανατολίζονται να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, μεταξύ άλλων και για τη θέση της CVC στην εγχώρια αγορά παροχής υπηρεσιών υγείας.

Η μόνη εναλλακτική που έχει η Εθνική Τράπεζα σε αυτή τη φάση είναι να ζητήσει πρόσθετο χρόνο από την DG Comp για την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της, ώστε να προχωρήσει στην εισαγωγή του 51% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.Οι εργαζόμενοι στην Εθνική Ασφαλιστική, οι φορείς της κεφαλαιαγοράς, οι χρηματιστές, αλλά και πολιτικά κόμματα τάσσονται υπέρ της εισαγωγής της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τα επιχειρήματα χρηματιστηριακών κύκλων η διαδικασία αυτή θα ήταν η πλέον διαφανής και συμφέρουσα για την τράπεζα, τους επενδυτές και τους μετόχους.

Όπως αναφέρουν:

-Η χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο και αποτελεσματικό μηχανισμό για την επιτυχή άντληση των απαιτούμενων κεφαλαίων στην κατάλληλή τιμή. Αναφέρουν δε πως η αποτίμηση της αγοράς θα αποτύπωνε πλήρως την αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής σε σχέση με την απομείωση αξίας που έχει γίνει για να προχωρήσει η συμφωνία με τη CVC. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως το 51% της τράπεζας θα μπορούσε να διατεθεί μέσω IPO σε τιμή που θα ξεπερνούσε τα 300 εκατ. ευρώ, όταν η CVC Capital Partners προσφέρει 420 εκατ. ευρώ για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

-Πέραν του υψηλού τιμήματος που θα εισέπραττε η Εθνική Τράπεζα από μια ενδεχόμενη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του ΧΑΑ, θα διατηρούσε ένα ποσοστό 49% στην ασφαλιστική επιχείρηση, ήτοι θα μπορούσε να λαμβάνει μερίσματα από τις σταθερά θετικές επιδόσεις της εταιρείας.

-Η όλη διαδικασία θα γινόταν με κανόνες διαφάνειας και ισότιμης μεταχείρισης, ακόμα και στις περιπτώσεις συμμετοχής τυχόν στρατηγικών επενδυτών.

-Η διάθεση των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στο επενδυτικό κοινό θα είχε άμεσα θετικά πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ελληνική κεφαλαιαγορά, θα συνέβαλε στο να αναδειχτούν η δυναμική και οι προοπτικές της, θα συνέβαλε πιθανότατα στην επανακατηγοριοποίηση της στις αναπτυγμένες αγορές, θα προσέλκυε νέους επενδυτές και θα ενίσχυε τον σχεδιασμό για την εισαγωγή και άλλων οργανισμών στο ΧΑΑ.

- Η ζήτηση για μετοχές της Εθνικής Ασφαλιστικής θα είναι πολύ μεγάλη, σε μια περίοδο που ομολογιακές εκδόσεις εταιρειών ύψους 300 εκατ. ευρώ, με μικρότερη ετήσια κερδοφορία από την Εθνική Ασφαλιστική, υπερκαλύπτονται σε χρόνο ρεκόρ.

- Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δεν θα βρισκόταν σε κλοιό κριτικής και αμφισβήτησης όπως συμβαίνει σήμερα με τη διαδικασία πώλησης της θυγατρικής της σε έναν ενδιαφερόμενο (με αξία που έχει ήδη απομειωθεί στα βιβλία του ιδρύματος) και κανείς δεν θα αναζητούσε ευθύνες από τη Διοίκηση Μυλωνά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης