Πλειστηριασμοί: Μέχρι πότε «παγώνει» η διαδικασία για την πρώτη κατοικία
Δεδομένη θεωρείται πλέον η επέκταση της παράτασης στο «πάγωμα» των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία μέχρι το τέλος Ιουνίου, όταν και αναμένεται να εφαρμοστεί ο νέος Πτωχευτικός Νόμος.
Σημειώνεται ότι ήδη, λόγω πανδημίας, δεν διενεργούνται πλειστηριασμοί ούτε από τράπεζες, ούτε από εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων αλλά ούτε και από φυσικά πρόσωπα, και σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η παράταση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Δημοσιεύθηκε την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται έως 30.6.2011 οι πλειστηριασμοί που επισπεύδονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και τους εκδοχείς αυτών για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 200.000 ευρώ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διασφαλίζεται η άμεση ισχύ της αναστολής των πλειστηριασμών, ώστε να αποτραπούν και οι πλειστηριασμοί που έχουν οριστεί για τις πρώτες εβδομάδες του έτους.
Αντίστοιχα, ζήτημα ημερών είναι να κατατεθεί και σχετική τροπολογία στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία θα παραταθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών που επισπεύδονται από οποιονδήποτε σε βάρος της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη, ανεξαρτήτως ποσού της απαίτησης.
Ανησυχία από τις τράπεζες για την επόμενη ημέρα
Από την πλευρά των τραπεζών πάντως, μολονότι αναγνωρίζουν την ανάγκη «παγώματος» των πλειστηριασμών λόγω πανδημίας, αλλά και με δεδομένο ότι παραμένουν κλειστά και τα δικαστήρια, επικρατεί μεγάλη ανησυχία για το τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Και αυτό γιατί φοβούνται ότι η μακροχρόνια αναστολή των πλειστηριασμών μπορεί να δημιουργήσει εκ νέου κουλτούρα αποπληρωμών, εντείνοντας το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Εξάλλου, με περισσότερα από 20 δισ. ευρώ σε μορατόρια, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, τόσο για αντικειμενικούς λόγους όσο και από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές πολλά από αυτά να σταματήσουν να εξυπηρετούνται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τράπεζες.