ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "CCC" της Ελλάδας

Στην επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στο "CCC"  προχώρησε η Fitch Ratings.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος προς την κατεύθυνση της συμφωνίας της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής στήριξης, αλλά οι κίνδυνοι στην υλοποίηση του προγράμματος παραμένουν.

Ο οίκος αναφέρει πως το πρωτογενές έλλειμμα το 2015 εκτιμάται ότι είναι εντός του στόχου 0,25% του ΑΕΠ, εν μέρει λόγω των πιο ευνοϊκών οικονομικών επιδόσεων συγκριτικά με τις προβλέψεις.

"Οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη ολοκληρώσει την πλειονότητα των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, κυρίως για την αύξηση του ΦΠΑ και τη μείωση του κόστους της κοινωνικής ασφάλισης", αναφέρει χαρακτηριστικά η Fitch.

Η Fitch αναφέρει πως το νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει αδιευκρίνιστα ακόμη μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ, ενώ το δημοσιονομικό κενό μένει να καθοριστεί και όπως τονίζει ο οίκος ίσως ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ έως το 2018.

Κατά τους αναλυτές του οίκου το κυριότερο πιθανό εμπόδιο είναι οι πολιτικά ευαίσθητες προτάσεις για τις συντάξεις, αφού οι θεσμοί ζητούν περισσότερες περικοπές άμεσα προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο της μη εφαρμογής των μέτρων.

Σύμφωνα με τη Fitch, η επόμενη δέσμη μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην διευκόλυνση της επίλυσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην ενίσχυση των νομικών διαδικασιών και των θεσμών, που σε περίπτωση επιτυχίας, θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας.

Ο οίκος αξιολόγησης εστιάζει στο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στοχεύει να εξασφαλίσει άμεσα μία συμφωνία που θα ξεκλειδώσει την υπόσχεση για μία ελάφρυνση του χρέους που θα ενισχύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Η Fitch αναφέρει πως η κυβέρνηση διαθέτει επαρκή ταμειακά αποθέματα, όπως κεφαλαιακή ρευστότητα και repos για να αντεπεξέλθει έως τον Μάιο χωρίς περαιτέρω εκταμίευση δανείων από τον ESM.

Ωστόσο, προειδοποιεί πως πιθανές αποκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα και η επιστροφή στη μικροπολιτική του περασμένου έτους μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ρευστότητας μέχρι το καλοκαίρι αλλά και στη επιστροφή των φόβων του "Grexit".

Σε σχέση με το εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει επίσημα στο πρόγραμμα ο οίκος τονίζει πως αυτό παραμένει ασαφές και θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση, τους κινδύνους υλοποίησης, την κυβερνητική ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και το μέγεθος της ελάφρυνσης χρέους.

Όπως αναφέρει η Fitch, δεν αναμένει κούρεμα στην ονομαστική αξία του επίσημου χρέους και η ελάφρυνση μπορεί να παρασχεθεί σταδιακά σε συνάρτηση με την απόδοση του προγράμματος ως τρόπος διατήρησης των κινήτρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης