Τράπεζα Πειραιώς: Μετατράπηκαν σε μετοχές τα CoCos - Τα επόμενα βήματα
Στην επόμενη φάση της πορείας της περνά από σήμερα, Δευτέρα, η Τράπεζα Πειραιώς καθώς μετατρέπονται σε μετοχές τα CoCos που είχε εκδώσει η Τράπεζα με αποτέλεσμα το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να αυξάνει στο 61,3% από 26,4% μέχρι πρότινος. Με την κίνηση αυτή η τράπεζα ενισχύεται κεφαλαιακά κατά 2 δισ. ευρώ ενώ επιπλέον δεν έχει την υποχρέωση να πληρώνει τους ετήσιους τόκους μέχρι τη λήξη των μετατρέψιμων ομολογιών.
Σημειώνεται ότι οι 394,4 εκατ. νέες μετοχές εκδίδονται στην τιμή των 6 ευρώ έκαστη –όπως προβλέπεται από τους όρους έκδοσης των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), το γεγονός όμως αυτό δεν επηρεάζει καθόλου ούτε την τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο ούτε το free float.
Συνολικά, μαζί με τις 394,4 εκατ. νέες μετοχές ο συνολικός αριθμός μετοχών της τράπεζας ανέρχεται σε περίπου 831 εκατ. μετοχές εκ των οποίων το 61,3% ανήκει στο ΤΧΣ ενώ το ποσοστό 38,7% ελέγχεται από ιδιώτες. Όπως έχει ανακοινώσει η τράπεζα, «οι νέες μετοχές, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα πιστωθούν στη μερίδα του ΤΧΣ που τηρείται στην ΕΛ.Κ.Α.Τ. αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας σε 61,3%».
Έτσι, σε μετοχικό επίπεδο, ο έλεγχος της τράπεζας περνά στο ΤΧΣ, χωρίς το γεγονός αυτό να επηρεάζει ουδόλως το διοικητικό κομμάτι της τράπεζας, καθώς ο Χρήστος Μεγάλου και η υπόλοιπη διοίκηση της τράπεζας χαίρουν της απολύτου εμπιστοσύνης του νέου μετόχου. Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εντός του 2021 η τράπεζα θα περάσει εκ νέου σε χέρια ιδιωτών καθώς ήδη η διοίκηση έχει εκπονήσει σχετικό σχέδιο.
Οι τέσσερις κινήσεις της επόμενης ημέρας
Η κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας Πειραιώς μέσω της μετατροπής των CoCos επιτρέπει στην τράπεζα να υλοποιήσει μια σειρά από κινήσεις που βελτιώνουν τον ισολογισμό της, «καθαρίζουν» τα κόκκινα δάνεια αλλά και ενισχύουν την πραγματική οικονομία.
Συγκεκριμένα, εντός του τρέχοντος έτους, η τράπεζα σχεδιάζει να δώσει δάνεια 6 δισ. ευρώ προκειμένου να στηρίξει με ρευστότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων αλλά και της οικονομίας γενικότερα. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε δάνεια επίσης 6 δισ. ευρώ και το 2020, στηρίζοντας την οικονομία σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.
Παράλληλα, «τρέχει» τα προγράμματα τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων, καθώς μέσω των «πακέτων» Phoenix και Vega θα τιτλοποιηθούν κόκκινα δάνεια συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ αξιοποιώντας τις κρατικές εγγυήσεις του προγράμματος «Ηρακλής». Στόχος της τράπεζας είναι να υπάρξει και δεύτερος γύρος, αξιοποιώντας τα νέα κεφάλαια, προκειμένου να μειώσει το δείκτη των κόκκινων δανείων ακόμη και κάτω από το 10% μέσα στο τρέχον έτος, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Επιπλέον, προχωρά ο εταιρικός μετασχηματισμός της τράπεζας, καθώς ήδη ολοκληρώθηκε το hive down, δηλαδή η απόσχιση των τραπεζικών εργασιών και η τους εισφορά σε νέα Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι 100% θυγατρική της εταιρείας συμμετοχών. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται τα θέματα που προκύπτουν αναφορικά με τον αναβαλλόμενο φόρο και διευκολύνονται τόσο οι τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega όσο και οι μελλοντικές.
Τέλος, η τέταρτη κίνηση αφορά τη δημιουργία επιπλέον capital buffer, ύψους 1 δισ. ευρώ μέσω της απόσχισης των υπηρεσιών εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών, της τιτλοποίησης εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ, και της ανάθεσης της διαχείρισης χαρτοφυλακίου συμμετοχών της τράπεζας.
Έτσι, με ενισχυμένη κεφαλαιακή θέση αλλά και μειωμένο δείκτη κόκκινων δανείων, η Τράπεζα Πειραιώς θα μπορέσει -εφόσον η συγκυρία το επιτρέψει- να προχωρήσει της διαδικασίες επανιδιωτικοποίησης ακόμη και στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021.