ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρό παζάρι για τις περικοπές στις συντάξεις

Οι περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, παλαιών και νέων συνταξιούχων, οι αλλαγές – επί τα χείρω – στους συντελεστές αναπλήρωσης, η καθιέρωση χαμηλότερης εθνικής σύνταξης, και μάλιστα στα 20 έτη ασφάλισης, οι μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα και στα μερίσματα, το μειωμένο ανώτατο πλαφόν κύριας σύνταξης, αλλά και για τις πολλαπλές συντάξεις, καθώς και οι ενστάσεις για την εφαρμογή αλλαγών στις εισφορές αγροτών και αυτοαπασχολουμένων θα απασχολήσουν τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Η πρώτη συνάντηση Κατρούγκαλου - θεσμών κατ’ ουσίαν κατέδειξε ότι υπάρχει διαφωνία σχεδόν σε όλα τα ζητήματα, ενώ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει μεγάλες υποχωρήσεις για να κλείσει το θέμα του ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην κοστολόγηση ορισμένων μέτρων-αλλαγών στο αρχικό κείμενο, ωστόσο δεν θέλει να «ανοίξει» από την αρχή της διαπραγμάτευσης τα ζητήματα αυτά.

Η καθιέρωση «εθνικής σύνταξης δύο ταχυτήτων», οι οριζόντιες μειώσεις 5% σε επικουρικές συντάξεις, οι μειώσεις 20%-50% στα εφάπαξ και στα μερίσματα, η μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης κάτω των 2.000 ευρώ από 2.773 ευρώ που είναι σήμερα και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος αποτελούν ορισμένα από τα μέτρα-«διορθώσεις στο αρχικό κείμενο» τα οποία έχει «μετρήσει» η κυβέρνηση.

Οι απαιτήσεις των θεσμών και τα σενάρια μέτρων που μελετώνται από την κυβέρνηση αφορούν:

1. Οι θεσμοί ζητούν τη μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης από τα 384 ευρώ και τη χορήγησή του με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Η κυβέρνηση προτείνει το σενάριο διατήρησης του ύψους της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ με 20ετία και μείωσής του για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με 15-20 έτη ασφάλισης. Παράγοντες του υπουργείου Εργασίας σημειώνουν ότι μπορεί να θεσπιστεί μικρότερο ποσό για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης τη 15ετία.

2. Παραμένει το σενάριο αλλαγών στο ύψος των ποσοστών αναπλήρωσης που αφορούν την αναλογική σύνταξη το οποίο ζητούν οι θεσμοί αλλά διαφωνεί η κυβέρνηση. Στο σχέδιο Κατρούγκαλου το ποσοστό αναπλήρωσης του ανταποδοτικού τμήματος της σύνταξης είναι κλιμακωτό: ξεκινά από το 0,80% (για κάθε έτος) για το διάστημα από 0 ως 15 έτη ασφάλισης και φθάνει ως το 2% για τα 39 ως 42 ή και περισσότερα χρόνια. Σύμφωνα με το Βήμα το υπουργείο διαφωνεί με το ενδεχόμενο αλλαγών στα ποσοστά, ωστόσο έχει επεξεργαστεί διάφορα εναλλακτικά σενάρια με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, γεγονός που σημαίνει ότι οι νέες συντάξεις θα οδηγηθούν σε μεγαλύτερες μειώσεις.

3. Μείωση του ανώτατου πλαφόν κύριας σύνταξης από τα 2.773 ευρώ, κάτω από τα 2.000 ευρώ. Στο σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπεται η διαμόρφωση του πλαφόν στο εξαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 2.304 ευρώ (με εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ). Τώρα συζητείται επιπλέον μείωση του ανώτατου ορίου, και μάλιστα κάτω από τα 2.000 ευρώ.

4. Μείωση του πλαφόν των «πολλαπλών συντάξεων» από τα 3.600 ευρώ σήμερα στα 3.082 ευρώ.

5. Οριζόντιες μειώσεις 5% στις επικουρικές και σενάρια για μειώσεις από 20% ως 50% στα εφάπαξ Δημοσίου και ΔΕΚΟ. Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει την επιβολή μείωσης 5% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις και παραλλήλως την επιβολή της αύξησης στις εργοδοτικές και εργατικές εισφορές κατά 1,5%. Ταυτοχρόνως, η αναλογιστική αρχή έχει «μετρήσει» εναλλακτικά σενάρια με μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

Οι δανειστές είναι απολύτως αρνητικοί στο ενδεχόμενο επιβολής αυξημένων εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις, ενώ επιμένουν στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Πάντως, όπως γίνεται φανερό, οι μειώσεις των υφιστάμενων επικουρικών συντάξεων είναι αναπόφευκτες, είτε εφαρμοστούν οι αυξημένες εισφορές είτε όχι. Ταυτοχρόνως οι δανειστές επιμένουν στην πρόταση-βόμβα για πλήρη κατάργηση της παροχής που σχετίζεται με το εφάπαξ βοήθημα, το οποίο χαρακτηρίζουν «πολυτέλεια» για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση επεξεργάζεται το ενδεχόμενο μείωσης του εφάπαξ κατά 20%-30% και των μερισμάτων κατά 50%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης