Κόκκινα δάνεια: Διελκυστίνδα κυβέρνησης – θεσμών για την πώλησή τους
Η απελευθέρωση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων είναι στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.
Η ελληνική πλευρά προσήλθε στις σημερινές συζητήσεις με τους θεσμούς επιδιώκοντας να αποσπάσει την απαγόρευση της πώλησης απαιτήσεων σε μη τραπεζικά ιδρύματα για όλες τις δανειακές συμβάσεις όταν αυτές συνδέονται με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας, για δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως 500.000 ευρώ, για δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες έως 250.000 ευρώ και για καταναλωτικά δάνεια έως 20.000 ευρώ.
Οι δανειστές τάσσονται υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης της πώλησης όλων των κατηγοριών δανείων και επιμένουν η όποια προστασία να συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια και με τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλετών.
Θέλοντας να καταστήσουν ελκυστική των πώληση των δανείων σε funds οι ΔΝΤ,ΕΕ και ΕΚΤ έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να εξαιρεθούν από το ΦΠΑ οι σχετικές συναλλαγές. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά όχι μόνον αντιτάσσεται σθεναρά σε αυτό , αλλά ζήτησε και γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εάν η εξαίρεση αυτή επιτρέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία για το ΦΠΑ, αλλά και από το νομικό πλαίσιο περί κρατικών ενισχύσεων.
Προς το παρόν, πώληση επιτρέπεται μόνο για τα επιχειρηματικά δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις (επιχειρήσεις με τζίρο άνω 50 εκατ. ευρώ και 150 άτομα προσωπικό), ενώ σήμερα αναμένεται η έκδοση από την Τράπεζας της Ελλάδος της Πράξης Διοικητή για την αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης και πώλησης απαιτήσεων.
Η σχετική Πράξη θέτει σειρά προϋποθέσεων για την αδειοδότηση αυτών των εταιρειών, ενώ προβλέπει τη δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων να χορηγούν δάνεια προς τους οφειλέτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, προκειμένου να κάνουν αναδιάρθρωση της οφειλής τους, χωρίς να απαιτείται να έχουν αγοράσει το δάνειο.
Τέλος, προβλέπει τον εξονυχιστικό έλεγχο των φυσικών ή νομικών προσώπων που θα συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο και στη διοίκηση αυτών των εταιρειών, καθώς και πλήρη καταγραφή όλων των μεθόδων διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.