Ντράγκι: Μειώνει τα επιτόκια, αυξάνει το QE η ΕΚΤ
Σε νέο αιφνιδιασμό των αγορών προχώρησε ο Μάριο Ντράγκι, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα πιο επιθετική χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής. Η κίνησή της προκάλεσε πτώση του ευρώ και άνοδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μείωσε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις τράπεζες στο -0,40% και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%, αλλά και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο μηδέν από 0,05%.
Παράλληλα, αποφάσισε να αυξήσει κατά 80 δισ. ευρώ, από 60 δισ. ευρώ το μηνιαίο όριο εξαγορών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά (ποσοτική χαλάρωση) καθώς και να διευρύνει το εύρος των ομολόγων.
Στο ίδιο πλαίσιο η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως θα εισάγει από τον Ιούνιο τέσσερις νέες σειρές εργαλείων παροχής ρευστότητας (TLTRSO), με ωρίμανση τεσσάρων ετών.
Ντράγκι: Ρίσκα για πληθωρισμό - ανάπτυξη
Στη συνέντευξη που ακολούθησε της ανακοίνωσης των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής ο Μάριο Ντράγκι υποστήριξε πως η ΕΚΤ παρουσίασε ένα «περιεκτικό πακέτο μέτρων» που έχει στόχο να εκμεταλλευτεί τις συνέργειες διαφορετικών εργαλείων και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των χρηματοδοτικών συνθηκών.
Ο ίδιος είπε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα για «παρατεταμένη χρονική περίοδο», τονίζοντας πως η ΕΚΤ βλέπει αυξημένα ρίσκα για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.
«Η ΕΚΤ προβλέπει ότι η ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με 1,4% το 2016 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,7%. Το 2017 το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 1,7%, αντί για 1,9% που αναμενόταν προηγουμένως», είπε και προσέθεσε πως οι προοπτικές για την ανάπτυξη της ευρωζώνης επηρεάζονται αρνητικά από την υποτονική ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές.
Για τον πληθωρισμό είπε πως προβλέπεται να παραμείνει σε αρνητικό επίπεδο τους ερχόμενους μήνες. Το 2016 ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,1%, το 2017 στο 1,3% (από 1,6% προηγουμένως) και το 2018 στο 1,6% «Η ΕΚΤ θα παρακολουθεί προσεκτικά τις τιμές και τους μισθούς και θα είναι σε επιφυλακή για ενδεχόμενες δευτερογενείς επιπτώσεις», σημείωσε.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως δεν προβλέπει ότι θα είναι αναγκαία νέα μείωση των επιτοκίων, αλλά στο σημείο αυτό διευκρίνισε πως «νέα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν την κατάσταση».
Ο ίδιος επισήμανε πως η εμπειρία από τα αρνητικά επιτόκια είναι πολύ θετική και υποστήριξε πως η κερδοφορία των τραπεζών δεν δέχεται πλήγμα από τα αρνητικά επιτόκια.
Ερωτηθείς γιατί η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε ένα κλιμακωτό σύστημα επιτοκίων καταθέσεων, υποστήριξε πως η κεντρική τράπεζα δεν ήθελε να στείλει ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχει κατώτατο όριο στο πού μπορεί να φτάσουν τα επιτόκια.
Για το νέο γύρο διάθεσης φθηνών κεφαλαίων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες (LTRO) ο Ντράγκι είπε πως αποφασίσθηκε διότι η ανάκαμψη είναι πολύ αργή στην ευρωζώνη. «Περιμένουμε ότι θα προσφέρουν ευνοϊκούς όρους στις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, αλλά και σιγουριά δεδομένου ότι είναι τετραετούς διάρκειας σε μια περίοδο που έρχονται μεγάλες λήξεις ομολόγων», είπε.
Τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ οδηγούν χαμηλότερα τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχωρεί στο 0,167%, των γαλλικών σημειώνει πτώση 17,12% στο 0,442%. Το ελληνικό 10ετές ομόλογο διαμορφώνεται στο 9,730%.
Μετά τις ανακοινώσεις ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε αρχικά κέρδη άνω του 2%.Στη Γερμανία ο Dax ενισχύθηκε κατά 2,29%, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,61% και ο γαλλικός CAC κινήθηκε με άνοδο της τάξης του 2,66%. Εν συνέχεια οι αγορές κατέγραψαν πιο μετριοπαθή άνοδο.
Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχώρησε έως τα 1,0870 δολάρια αρχικά, αλλά εν συνεχεία ανήλθε στο 1,1115, με τους επενδυτές να θεωρούν πως μέτρα της ΕΚΤ ενδυναμώνουν την ευρωπαϊκή οικονομία.