Γεννηματά: Καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό που οδηγεί σε οπισθοδρόμηση και νέα αδιέξοδα
Ανανεώθηκε:
Δριμύτατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε την Τρίτη από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού 2021 από την Ολομέλεια.
Η κυρία Γεννηματά κατέστησε σαφές πως το ΚΙΝ.ΑΛ. θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό «που οδηγεί σε οπισθοδρόμηση και νέα αδιέξοδα».
Μιλώντας για την πανδημία, τόνισε πως βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, ενώ για το εμβόλιο κάλεσε όλους τους πολιτικούς να δώσουν το παράδειγμα και να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού.
Η κυρία Γεννηματά χαρακτήρισε «ανίκανη» την κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Σήμερα ο πολίτης βλέπει ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ στάθηκε αδύναμη και ανίκανη: Να περιορίσει την ένταση, να καθυστερήσει και να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Να ενισχύσει το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του. Να προστατέψει ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα, λόγω των χερσαίων συνόρων. Να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Να στηριχθεί το λιανεμπόριο και την εστίαση. Να προλάβει λουκέτα και απολύσεις. Να σταματήσει τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας. Να πάρει αποτελεσματικά μέτρα έτσι ώστε να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία».
Για τα εθνικά θέματα
Η Φώφη Γεννηματά δεν έκρυψε την ανησυχία της για τα εθνικά θέματα, ιδίως στον απόηχο των συμπερασμάτων του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με φόντο την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.
«Ανησυχώ βαθιά. Η υπόθεση των κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε ένα φιάσκο για την Ευρώπη και ήττα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά. Ούτε ήπιες ούτε σκληρές κυρώσεις επιβάλλονται. Όλα παραπέμπονται στο μέλλον. Μας είπατε εκ των υστέρων ότι δεν είναι αυτοσκοπός. Τότε γιατί βάλατε όλα τα χαρτιά σε αυτό; Γιατί καταναλώσατε τόση διπλωματική ενέργεια;», δήλωσε η κυρία Γεννήματα, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό.
Και πρόσθεσε:
«Αντί για βήματα μπροστά η Ευρώπη κάνει βήματα πίσω, πίσω και από τις αποφάσεις του περασμένου Οκτωβρίου. Η απροθυμία της Ευρώπης να λάβει τα αναγκαία μέτρα θα αποθρασύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έδειξε την πλήρη ανικανότητά της να προωθήσει στις Βρυξέλλες τα ελληνικά συμφέροντα. Αντί να ομολογήσει στον Ελληνικό λαό την αλήθεια και να αναλάβει τις ευθύνες του, επιχειρεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Η έλλειψη αποφασιστικότητας και η διαρκής υποχωρητικότητα, μας οδήγησαν εδώ. Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική στο θέμα της Τουρκίας και αυτό πληρώνουμε. Η στάση της Τουρκίας δεν είναι θέμα συμπεριφοράς. Έχει να κάνει με τη νέα αναθεωρητική της στρατηγική. Αυτή που σας καλούσαμε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Αρχηγών να αντιμετωπίσουμε και αρνηθήκατε».
«Κύριε Μητσοτάκη, όσο κι αν προσπαθείτε να κρύψετε την ήττα σας με προπαγάνδα, αποτύχατε στις Βρυξέλλες γιατί δεν έχετε ξεκάθαρη στρατηγική για την Τουρκία, γιατί δεν έχετε θέσει σαφείς κόκκινες γραμμές και στόχους, γιατί δεν δουλέψατε για τις κυρώσεις συστηματικά, γιατί δεν στείλατε το μήνυμα της αποφασιστικότητας για την περιφρούρηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων προς την Τουρκία, αλλά και προς τους εταίρους μας. Ελπίζω πραγματικά να μην επαναληφθούν αρνητικές δηλώσεις Υπουργών όταν παραβιάστηκαν δυνητικά δικαιώματα μας κυριαρχίας, όπως αυτές για τα 12 μίλια. Και φυσικά επιμένω ότι θα είναι αδιανόητο να συρθεί η χώρα μας σε ένα διάλογο με την Τουρκία, που αφορά οτιδήποτε άλλο πέρα του καθορισμού της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας», ανέφερε αυστηρό τόνο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Οι προτάσεις του ΚΙΝ.ΑΛ.
Σύμφωνα με την κυρία Γεννηματά, οι προτάσεις μας που είναι αποτέλεσμα διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και τους παραγωγικούς φορείς κατευθύνουν τους διαθέσιμους πόρους της χώρας σε 4 άξονες:
Α) Άμεσα μέτρα. Γιατί το «αύριο» δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε ερείπια.
- Προτείνουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Ζητώντας να αξιοποιηθεί για αυτές το μέρος του αποθέματος των 37 δις ευρώ που προέρχεται από την υπερφορολόγηση των πολιτών και μέρος των δανείων που πήρε η Κυβέρνησή σας.
- Προτείνουμε να υπάρξει νέο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής για το 2021,τουλάχιστον ίσο με αυτό του 2020.
- Να επιδοτηθεί το 100% των ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις που επλήγησαν με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας και σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων.
- Να υπάρξει αναστολή ως τον Μάιο των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Και γενναία αντιμετώπιση των συσσωρευμένων οφειλών.
- Κούρεμα οφειλών κατά 30% και απάλειψη προστίμων και προσαυξήσεων για τους συνεπείς και ρύθμιση εξόφλησης με 120 δόσεις.
- Να ανασταλεί η εφαρμογή του πτωχευτικού και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
- Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή να παίρνουν το 100% του μισθού τους με όριο τα 1.000 ευρώ.
- Επίδομα ανεργίας σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ.
- Να συμπεριληφθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι που επλήγησαν στα μέτρα στήριξης και να καταβληθούν άμεσα οι οφειλόμενες αποζημιώσεις.
Β) Παρεμβάσεις και μέτρα για την επανεκκίνηση της Οικονομίας.
- Ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων, των μεσαίων στρωμάτων, των αυτοαπασχολούμενων.
- Ισχυρά κίνητρα που συνδέονται με επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας και όχι μόνο για τα μερίσματα και τα κέρδη.
Γ) Δημόσιες Επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία.
- Σε υποδομές που συμβάλλουν στην Ανάπτυξη.
- Στην αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
- Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους για την εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων.
- Την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και δημόσιας ασφάλειας, ιδιαίτερα με τα προβλήματα που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή.
Δ) Επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τεχνολογικά σύγχρονες, οικονομικά βιώσιμες, ανθεκτικές στην ύφεση, με εξαγωγικό προσανατολισμό, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Με αιχμή την ενίσχυση της Βιομηχανίας, τις νέες μορφές τουρισμού, την στήριξη και μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επένδυση στην Πρωτογενή Παραγωγή.
Θέτουμε τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις:
- Να αγωνιστούμε για να καταργηθούν οι στόχοι των δυσβάσταχτων πλεονασμάτων για την χώρα μας.
- Να ισχύσει ότι για τις άλλες χώρες της Ε.Ε. και της ευρωζώνης.
- Να πιέσουμε μαζί με τις άλλες χώρες του Νότου, για την ομαλή διαχείριση του μεγάλου δημόσιου χρέους σε βάθος χρόνου.
- Να περιέλθει επί τέλους ο έλεγχος του Υπερταμείου στην χώρα μας, ώστε να ενισχυθούν οι πόροι για το ασφαλιστικό, για το περιβάλλον, για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.