ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου στο CNN Greece: «Aστείες οι πωλήσεις των μικρών επιχειρήσεων με click away»

INTIME

«Είναι αστεία τα νούμερα πωλήσεων που έκαναν με το click away οι μικρές επιχειρήσεις. Όσο για τις μεγάλες, οπωσδήποτε δεν κάνουν τους τζίρους που έκαναν, κρατάνε όμως ένα κομμάτι του τζίρου» λέει το CNN Greece ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Eπαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. «Νομίζω ότι είναι αυταπάτη να το λέμε και όποιος δεν το πιστεύει να πάμε μαζί στην αγορά να το δούμε» προσθέτει.

«Το click away δεν έγινε για τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου αλλά για το ότι είχαν μεγάλο πρόβλημα οι εταιρίες courier. Σήμερα οι μεγάλες αλυσίδες courier παραδίδουν τις παραγγελίες τους ενάμιση μήνα μετά».

Όμως ο κ. Χατζηθεοδοσίου τονίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το click away εάν δεν υπάρχει ηλεκτρονικό κατάστημα και δυνητικά, ηλεκτρονικό κατάστημα έχουν 15.000 επιχειρήσεις από τις 750.000.

«Μόνο αυτές μπορούν να κάνουν click away, για τις υπόλοιπες είναι αστείο να λέμε ότι ο πελάτης αγοράζει ένα προϊόν χωρίς να το βλέπει.
Άρα στην πραγματικότητα στήριξη αυτών των αλυσίδων, που μπορούν να κάνουν και διαφήμιση για το προϊόν τους, είναι σήμερα το click away και όχι των μικρών».

Αυτό που ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο είναι, όπως δόθηκε η δυνατότητα στα βιβλιοπωλεία να ανοίξουν με περιορισμούς, να δοθεί αυτή η δυνατότητα και στα καταστήματα λιανικής. Με προκαθορισμένο ραντεβού με sms για να μπορεί να πάει ένας πελάτης να ψωνίσει.

«Νομίζω όλοι καταλαβαίνουν ότι εάν δεν έχεις e-shop δεν μπορείς με ένα sms να αγοράσεις ένα προϊόν που δεν το βλέπεις. Το μέτρο μέχρι σήμερα ευνοεί μόνο όσους έχουν e-shop. Και από την άλλη σκεφτείτε. Μεγάλες αλυσίδες αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να κάνουν e-shop, δεν έχουν τη δυνατότητα. Πώς περιμένει λοιπόν ο υπουργός από τους μικρούς να κάνουν e-shop»;

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου:

«Χρειάζεται στήριξη διαφορετικά η ζημιά θα είναι τόσο μεγάλη που αν σήμερα μιλάμε για 150.000 λουκέτα πολύ φοβάμαι ότι θα φτάσουμε να βάλουν λουκέτο το 40% των επιχειρήσεων. Και μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης να επικαλείται το παράδειγμα της Γερμανίας που κλείνει τη χώρα, όμως η Γερμανία επιδοτεί τις επιχειρήσεις με το 70% του περσινού τζίρου τους».

Όπως λέει, στην Ελλάδα δεν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις αυτό. «Από τη στιγμή που δεν την έχεις πρέπει να βρεις άλλους τρόπους. Αυτό που είπαμε οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων στον Υπουργό σήμερα είναι ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλυφθούν οι τζίροι των επιχειρήσεων αυτών των ημερών που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν και το 30% με 40% του συνολικού τζίρου τους, από τις επιδοτήσεις των 500 και 1000 ευρώ.

Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι σύσσωμος ο κόσμος που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις, θεσμικά όργανα και φορείς, έχουμε την ίδια άποψη χωρίς διαφοροποιήσεις. Και αυτό νομίζω ότι πρέπει να προβληματίσει την πολιτική ηγεσία».

Υπολογίζεται από την περίοδο της πανδημίας να δημιουργηθούν τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια νέες υποχρεώσεις και το ερώτημα είναι πως αυτές θα πληρωθούν;

«Εκεί μπαίνει και η λογική την οποία έχουμε εμείς ότι μαζί με αυτά τα μέτρα θα πρέπει να έρθει και κούρεμα χρέους. Εάν δεν γίνει αυτό το 40% των επιχειρήσεων δεν θα αντέξει καθόλου», καταλήγει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης