ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα έκδοση ομολόγου στις αρχές του 2021

Νέα έκδοση ομολόγου στις αρχές του 2021
AP Photo/Petr David Josek

«Ποδαρικό» τη νέα χρονιά με έξοδο στις αγορές αναμένεται να κάνει το Ελληνικό Δημόσιο με την έκδοση ομολόγου δεκαετούς διάρκειας.

Η δυναμική που έχει δώσει στις αγορές ομολόγων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω της επέκτασης κατά 500 δισ. ευρώ του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία PEPP, στο 1,85 τρισ. ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για εκ νέου παρουσία της Ελλάδας και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν ο Ιανουάριος είναι ένας πιθανός μήνας για να αντλήσει ο ΟΔΔΗΧ νέα ρευστότητα.

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων και το 2021 στηρίζοντας έτσι τον φθηνό δανεισμό και ουσιαστικά «καλύπτει» τις εκδόσεις που προγραμματίζονται για το επόμενο έτος, οι οποίες σύμφωνα με πηγές θα ανέλθουν στα 10-12 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως ο Ιανουάριος θα έχει τη μεγαλύτερη κινητικότητα από πλευράς εκδοτικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη με μεγάλους οίκους να εκτιμούν πως θα εκδοθούν ομόλογα ύψους 175 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας εξόδου της ΕΕ στις αγορές για το πρόγραμμα SURE.

Οι προβλέψεις δείχνουν πως αν γίνει η αρχή με το νέο 10ετές τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο τότε στη συνέχεια, εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να εξετάσει την έκδοση πιο μακροπρόθεσμων τίτλων όπως 20ετών ή 30ετών κατά το πρώτο τρίμηνο.

Για το 2021 οι αναλυτές προβλέπουν την εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας στα 11 δισ. ευρώ και πως η χώρα θα προχωρήσει σε τέσσερις εξόδους στις αγορές. Οι τρεις υπολογίζονται στα 3 δισ. ευρώ, με τις δύο να πραγματοποιούνται στο α’ τρίμηνο, η τρίτη τον Ιούλιο και θα κλείσει τον Οκτώβριο με την άντληση 2 δισ. ευρώ.

Το αποθεματικό που έχει δημιουργηθεί από τις εκδόσεις ομολόγων και εντόκων τίτλων το 2020 δίνει στην Ελλάδα το περιθώριο για να διαχειριστεί την πανδημία και τις επιπτώσεις στην οικονομία για το επόμενο κρίσιμο διάστημα και στόχος, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι το μαξιλάρι να μην υποχωρήσει κάτω από το όριο των 30-32 δισ. ευρώ.