ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρή η γραμμή των θεσμών για εθνική σύνταξη, ποσοστά αναπλήρωσης και επικουρικές

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σκληρή γραμμή τήρησαν οι θεσμοί στην πρώτη συνάντηση τους με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για το ασφαλιστικό, ενώ καταδείχθηκε πως σε πολλά ζητήματα δεν υπάρχει σύμπνοια απόψεων ούτε μεταξύ τους.Η εθνική σύνταξη, τα ποσοστά αναπλήρωσης και οι επικουρικές συντάξεις βρέθηκαν στο στόχαστρο των ΔΝΤ,ΕΕ, ESM και ΕΚΤ και όλα δείχνουν πως η συζήτηση για το ασφαλιστικό θα είναι η πιο δύσκολη για την κυβέρνηση σε αυτό το στάδιο της διαπραγμάτευσης.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία άμεσα για το συνταξιοδοτικό, αλλά όπως ανέφερε «θα χρειαστεί μία απόφαση του Eurogroup, που δεν ξέρω, αν θα έχουμε νωρίτερα Eurogroup από το προγραμματισμένο». Ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν τέθηκε θέμα μειώσεων για τις κύριες συντάξεις. «Οι θεσμοί δεν λένε να μειωθεί η σύνταξη, αλλά τους απασχολεί το θέμα ανταποδοτικότητας παροχών-εισφορών, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που την ενδιαφέρει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας και προσπαθεί να βρει ισορροπίες», τόνισε.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον υπουργό τέσσερις θεματικές ενότητες αποτελούν τον άξονα των συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ασφαλιστικό και συγκεκριμένα α) η αρχιτεκτονική και ύψος ποσοστό αναπλήρωσης, β) οι αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνησης για αυτές τις ομάδες, γ) ο επανϋπολογισμός των συντάξεων μέχρι το 2018 και ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς και δ) οι επικουρικές συντάξεις.

Όπως ξεκαθαρίσθηκε στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να κλείσουν οι τρεις πρώτοι άξονες και να μείνει τελευταίο το ζήτημα των επικουρικών, καθώς επηρεάζει τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις με τους θεσμούς να ζητούν την άμεση περικοπή τους.

ΔΝΤ,ΕΕ, ESM και ΕΚΤ θεωρούν υψηλό το ύψος της εθνικής σύνταξης και ζητούν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα συντάξεων-εισφορών σε αντίθεση με την κυβέρνηση που θέλει μεγαλύτερη αναδιανομή υπέρ των φτωχότερων στρωμάτων. Στο θέμα του επανϋπολογισμού των συντάξεων εντοπίζονται τεχνικές αδυναμίες που όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν και σχετίζονται με τη μη διαθεσιμότητα στοιχείων. Στο θέμα των παροχών προς αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες οι δανειστές ζήτησαν μεγαλύτερη διασύνδεση της εθνικής σύνταξης με το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών.

Το θέμα των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις είναι περίπλοκο, καθώς συνδέεται και με το αν θα γίνει αποδεκτό ή όχι το αίτημα για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα επιδιώξει να κλείσει τα πρώτα τρία θέματα προκειμένου να διαπραγματευτεί στη συνέχεια τις επικουρικές συντάξεις. Το επόμενο ραντεβού του κ. Κατρούγκαλου με τους θεσμούς ορίστηκε για το Σάββατο στις 11:30 το πρωί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης