Θετικά αποτιμούν οι θεσμοί τη σύσταση της νέας ενοποιημένης Οικονομικής Εισαγγελίας
Ανανεώθηκε:
Θετικά αποτιμούν κύκλοι των θεσμών τη σύσταση της νέας ενοποιημένης Οικονομικής Εισαγγελίας.
Όπως αναφέρουν, μετά από αυτή την εξέλιξη, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει πλέον στην υιοθέτηση των συστάσεων της Ομάδας Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO) και να τροποποιήσει ανάλογα τον Ποινικό Κώδικα, καθιστώντας τον αυστηρότερο έναντι της διαφθοράς.
Ένα ζήτημα που έχουν θέσει οι θεσμοί και η GRECO σχετίζεται και με την ηλεκτρονική παρακολούθηση των υποθέσεων που είτε βρίσκονται στο ακροατήριο, είτε είναι στα εισαγγελικά γραφεία κα στα γραφεία των ανακριτών. Στη βάση αυτή, εκφράζεται προβληματισμός για την ταχύτητα με την οποία θα διερευνηθούν οι υποθέσεις που ήταν ήδη ανοικτές από τις Εισαγγελίες Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος πριν αυτές ενοποιηθούν.
Μιλάμε για υποθέσεις που σχετίζονται με τραπεζικά σκάνδαλα, πλαστά και εικονικά τιμολόγια εκατοντάδων εκατομμυρίων, εκ των οποίων κάποια κατέληξαν σε τράπεζες και εισηγμένες επιχειρήσεις, για ξέπλυμα χρήματος μέσα ΑΠΕ, για υποθέσεις διαφθοράς που έχουν εντοπιστεί από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και εμπλεκόμενοι σε αυτές δολοφονήθηκαν και δεκάδες άλλες.
Οι θεσμοί δίνουν βάρος και στο ειδικό προσωπικό που θα επικουρήσει το έργο των 17 εισαγγελέων που στελεχώνουν την ενοποιημένη Οικονομική Εισαγγελία. Στη βάση αξιολογήσεων που έχουν γίνει από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς διαπιστώθηκε πως σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκαν αδυναμίες τόσο ως προς την παρεχόμενη εργασία προανακριτικών υπαλλήλων , όσο και δικαστικών υπαλλήλων, που είτε σκόπιμα , είτε από αδυναμία, με τις επιδόσεις τους δεν επικούρησαν επαρκώς το έργο των εισαγγελέων.
Στη βάση αυτή θεωρούν πως θα πρέπει να υπάρξει από την πλευρά του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα παρέμβαση στο θέμα αυτό, ώστε να μην επαναληφθούν αδυναμίες του παρελθόντος και να διασφαλιστεί η ταχύτερη διεκπεραίωση δικογραφιών που αφορούν οικονομικά αδικήματα και υποθέσεις διαφθοράς, ειδικά από τη στιγμή που η νέα Εισαγγελία έχει αρμοδιότητα για όλη τη χώρα.
Σημειώνεται πως το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, ύστερα από σχετική εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, επέλεξε ως επικεφαλής τον εισαγγελέα Εφετών Χρήστο Μπαρδάκη, ο οποίος έως τώρα ήταν επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος και θεωρούνταν επικρατέστερος για την κομβικής σημασίας αυτή υπηρεσιακή θέση.
Αναπληρώτριά του επελέγη η εισαγγελέας Εφετών Κυριακή Στεφανάτου, ενώ ως τακτικά μέλη της νέας Εισαγγελίας επελέγησαν οι εισαγγελείς Εφετών Παναγιώτης Καψιμάλης, Αθανασία Βλάχου και Νικόλαος Ποιμενίδης, ο οποίος είχε διατελέσει προϊστάμενος στην Εισαγγελία Πειραιά. Αναπληρωτές τους επελέγησαν οι Παναγιώτα Φάκου (είχε διατελέσει προϊσταμένη και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας), ο Δημήτριος Πιέρρος και η Ελένη Μαυροπούλου (είχαν στο παρελθόν υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις της Εισαγγελίας Πρωτοδικών).
Από τον πρώτο βαθμό επελέγησαν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Αντωνία Γεωργίου και Παναγιώτα Ιωαννίδου και οι αντεισαγγελείς Πρωτοδικών Ελένη Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνα Κοντογιάννη, Κατερίνα Κολιοκώστα, Βελισσάριος Χόλης και Μιχάλης Μιχαλόπουλος (όλοι από την Αθήνα). Από τη Θεσσαλονίκη οι Σοφία Διπλοίδου και η Χαρίκλεια Χουβαρδά. Τέλος, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν ο εισαγγελέας και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας και Αγγελική Αλειφεροπούλου, επέλεξε ως αρμόδια για θέματα τρομοκρατίας την εισαγγελέα Εφετών Σταματίνα Περιμένη.