ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρουφάκης: Δεν γίνεται κάποια διαπραγμάτευση

Βαρουφάκης: Δεν γίνεται κάποια διαπραγμάτευση
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Δεν βγήκε από το Μνημόνιο η Κύπρος. Τα χειρότερα έρχονται» υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή «Εντός / Εκτός», των Κώστα Εφήμερου και Γεράσιμου Λιβιτσάνου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε κατά των ευρωπαίων ηγετών λέγοντας ότι «κάποτε η ΕΕ περιφρουρούσε τις ελευθερίες και τα δικαιώματα. Χτες (προχθές) όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι δεν μπόρεσαν να υποστηρίξουν αυτό που αποφασίστηκε. Δεν υπάρχει μια πραγματική ευρωπαϊκή Βουλή που να μπορεί να βάζει γραμμές υπέρ του ανθρωπισμού και των θέσεων της Ευρώπης».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε πως η Κύπρος έχει βγει από το μνημόνιο μόνο τυπικά: «Θα ήμουν ο πρώτος που θα πανηγύριζα αν η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έβγαιναν από το μνημόνιο, αλλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, απλά τέλειωσε η καταβολή δόσεων από το ESM. Τώρα ξεκινάει η μακρά και βασανιστική διαδικασία της αποπληρωμής του 95% των χρημάτων των δόσεων. Απλά, τέλειωσαν τα «πακέτα. Τώρα θα ξεκινήσουν νέα μέτρα. Μπήκε η Ελλάδα στη διαδικασία διαπραγματεύσεων 5-6 μηνών για να μην το περάσουμε αυτό το πράγμα, αλλά δεν τα καταφέραμε. Είμαστε εγκλωβισμένοι», τόνισε.

Αιχμηρός εμφανίστηκε και για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με το κουαρτέτο σημειώνοντας: «Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση πλέον. Υπάρχει κόντρα ανάμεσα στους εταίρους αλλά όχι διαπραγμάτευση, όπως γινόταν μέχρι το καλοκαίρι. Όταν οι ελέφαντες χορεύουν το ποντίκι τσαλαπατιέται. Τώρα πάμε στην πλήρη εφαρμογή του μνημονίου. Δεν βγαίνουν τα πράγματα όπως είναι η κατάσταση. Απλά συρρικνώνεται η οικονομική δύναμη της χώρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ