ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκεοργκίεβα: Να παραμείνει υποστηρικτική η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη

Γκεοργκίεβα: Να παραμείνει υποστηρικτική η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη
IMF Staff Photograph

Να εξακολουθήσει η υποστηρικτική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στη ζώνη του ευρώ, παρά την επικείμενη έλευση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, συνέστησε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, παρουσιάζοντας έκθεση που κατήρτισε το Ταμείο για την ευρωζώνη και την οποία συζήτησε σήμερα το Eurogroup.

Στην έκθεση του ΔΝΤ τονίζεται πως το κόστος της πανδημίας τόσο σε ανθρώπινες ζωές, όσο και στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, ήταν καταστροφικό. Αν και η πολιτική απάντηση των ευρωπαϊκών αρχών ήταν αξιοσημείωτη ως προς την ταχύτητα, το εύρος και την κλίμακα της, το ΔΝΤ αναφέρει πως η ανάκαμψη απειλείται από το μεγάλο δεύτερο κύμα του ιού και πως παρά τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις σχετικά με τα εμβόλια, εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει εμφατικά πως οι προοπτικές της οικονομίας της ζώνης του ευρώ «υπόκεινται σε ακραία αβεβαιότητα», αναγνωρίζοντας ωστόσο πως το «ιστορικό» σε διαστάσεις πακέτο ανάκαμψης της ΕΕ (NGEU) θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ, εάν και εφόσον, εφαρμοστεί αποτελεσματικά.

«Ο συνολικός αντίκτυπος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης στην ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από την κλίμακα, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των δαπανών των εθνικών κυβερνήσεων και από την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρεται στην έκθεση.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανάφερε πως το δυσμενές σενάριο θα ήταν η μη έξοδος από την κρίση το 2021, εάν τα εμβόλια για κάποιο λόγο δεν αποδώσουν. Η ίδια εξήγησε πως η εκτίμηση του ΔΝΤ για ανάπτυξη της ευρωζώνης με ρυθμό 5,2% το 2021, βασίζεται στην υπόθεση πως το εμβόλιο θα έχει διανεμηθεί στα μέσα του επομένου έτους.

Στο σημείο αυτό τονίζεται πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας αναγκάζει τα κράτη μέλη να παρέχουν ευρεία υποστήριξη για περισσότερο από ότι αρχικά προβλεπόταν.

«Θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη εάν οι προοπτικές επιδεινωθούν σημαντικά. Η ρήτρα διαφυγής στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα πρέπει να παραταθεί έως ότου αποκατασταθεί η ανάκαμψη», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Αναφορικά με την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, το ΔΝΤ σημειώνει πως ήταν κατάλληλη και τολμηρή, αλλά ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω υποστήριξη.

«Σε ένα αρνητικό σενάριο θα χρειαζόταν ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των κινδύνων αποπληθωρισμού και τη διασφάλιση της ομαλής νομισματικής μετάδοσης», σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ, με το Ταμείο να τάσσεται υπερ. μιας σαφούς, διαφανούς και καλά επικοινωνημένης στόχευσης για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Σε σχέση με την κατάσταση στις τράπεζες, το ΔΝΤ αναφέρει πως τα μέτρα διατήρησης κεφαλαιακών αποθεμάτων έχουν υποστηρίξει την αύξηση των πιστώσεων, αλλά πιο πρόσφατα οι συνθήκες δανεισμού έχουν αρχίσει να συσφίγγονται εκ νέου.

«Τα υποστηρικτικά μέτρα του χρηματοπιστωτικού τομέα πρέπει να διατηρηθούν έως ότου ξεκινήσει η ανάκαμψη. Η γρήγορη επιδιόρθωση των τραπεζικών ισολογισμών θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης, ειδικά σε ένα αρνητικό σενάριο», σημειώνει το Ταμείο και προσθέτει πως η προώθηση μεταρρυθμίσεων για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του χρηματοπιστωτικού τομέα και η γρήγορη κάλυψη των κενών στη διαχείριση κρίσεων είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ευρωζώνης.

Τέλος, το ΔΝΤ αναφέρει πως οι πολιτικές για την αγορά εργασίας θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες για να διευκολύνουν την οικονομική προσαρμογή.