ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Επενδύσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης
INTIME

Καινοτόμες παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής σχεδιάζει η κυβέρνηση, η οποία θέλει ένα σημαντικό μέρος εκ των 4 δισ. ευρώ που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για ιδιωτικές επενδύσεις και θεσμικό μετασχηματισμό να διοχετευθεί για τον περιορισμό της «μαύρης» οικονομίας.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνουν περαιτέρω ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών, κωδικοποίηση και εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας, δράσεις κατά του λαθρεμπορίου, ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS με τις φορολογικές αρχές και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων.

Η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει τους πόρους που θα εισρεύσουν από την ΕΕ για να αναπτύξει φορολογικά εργαλεία πιο φιλικά για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, περιορίζοντας παράλληλα την κατεύθυνση πόρων προς την παραοικονομία. Στη βάση αυτή, πέραν από την εν εξελίξει ψηφιοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα δρομολογηθούν και οι εξής μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις :

-Η καθιέρωση των ταμειακών μηχανών νέας τεχνολογίας σε ολόκληρη τη χώρα οι οποίες θα συνδέονται on-line με τις φορολογικές αρχές.

-O εκσυγχρονισμός του συστήματος φορολογίας της ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ) που καθιστά πιο ρεαλιστικές τις τιμές ζώνης ανά γεωγραφική περιοχή με σκοπό τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την ευθυγράμμιση του φόρου ακίνητης περιουσίας με τις αξίες της αγοράς.

-Η εφαρμογή μιας ψηφιακής και αυτόματης διαδικασίας ηλεκτρονικής επιστροφής ΦΠΑ.

-Ένα νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καπνός, αλκοόλ και ενέργεια).

-H πλήρης κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με σκοπό την αύξηση της διαφάνειας.

-Η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στο σχεδιασμό φορολογικών ελέγχων.

-Η υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων και κινήτρων για περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.