Bitcoin: Η τιμή του άγγιξε τα 19.000 δολάρια για πρώτη φορά μέσα σε τρία χρόνια
Ανανεώθηκε:
Στα 19.000 δολάρια ανήλθε σήμερα το bitcoin, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, πλησιάζοντας το ιστορικά υψηλό του επίπεδο κοντά στα 20.000 δολάρια.
Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα του κόσμου κατέγραφε πριν από λίγο άνοδο 3,2% στα 18.958 δολάρια.
Μόνο το Νοέμβριο, το bitcoin έχει ενισχυθεί σχεδόν 40% ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει άνοδο 160% περίπου.
Τα κέρδη του τροφοδοτούνται μεταξύ άλλων από τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο εν μέσω πρωτοφανών μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής τόνωσης και από τις προσδοκίες ότι τα κρυπτονομίσματα θα εξασφαλίσουν ευρεία αποδοχή.
Και η ΕΕ «φλερτάρει» με τα κρυπτονομίσματα
Το bitcoin, το πρώτο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, ήταν για τους κεντρικούς τραπεζίτες «αποδιοπομπαίος τράγος». Μάλιστα, το θεωρούσαν «καταφύγιο» των αναρχικών και των εμπόρων ναρκωτικών.
Όμως, το τελευταίο διάστημα αυτό άλλαξε, μετά την πρόταση του Facebook να δημιουργήσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα, το Libra. Έτσι, οι κεντρικές τράπεζες κάποιων χωρών, όπως στην Κίνα και στη Σουηδία, «φλερτάρουν» με την ιδέα να εκδώσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα.
Ανάλογες σκέψεις υπάρχουν και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φαίνεται να εξετάζει την ανάπτυξη του δικού της ψηφιακού νομίσματος που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την κρυπτογράφηση του Libra του Facebook.
Όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να εξετάσει την έκδοση ενός δημόσιου ψηφιακού νομίσματος, μετά τις αντιδράσεις των ρυθμιστικών αρχών στα σχέδια του Facebook να λανσάρει το Libra. To έγγραφο της Ε.Ε. το οποίο επικαλείται το Reuters, καλεί επίσης το μπλοκ να υιοθετήσει μια κοινή προσέγγιση στα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας να απαγορεύει σχέδια που θεωρούνται αρκετά ριψοκίνδυνα.
Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εφαρμόσει καμία σημαντική ρύθμιση σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, αλλά αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εφαρμόσει τους δικούς τους κανόνες.
«Η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες της Ε.Ε. θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν με ωφέλιμο τρόπο τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που παρουσιάζει η έκδοση ψηφιακών νομισμάτων», σημειώνεται στο έγγραφο το οποίο έχει ετοιμάσει η φινλανδική προεδρία της Ε.Ε.