Πηγές ΥΠΟΙΚ: Μέτρα 24 δισ. ευρώ μέσα στο 2020 περιόρισαν την ύφεση κατά 7%
Ανανεώθηκε:
Οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού ύψους 23,9 δισ. ευρώ που ελήφθησαν το 2020 είχαν ως αποτέλεσμα η ύφεση να συγκρατηθεί κατά 7% και αντί του σοκαριστικού 17,5% να διαμορφωθεί στο 10,5% του ΑΕΠ. Αυτό ανέφεραν στελέχη του οικονομικού επιτελείου σε ενημέρωση που παρείχαν με αφορμή την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Κατά τα ίδια στελέχη τα μέτρα στήριξης ύψους 7,5 δισ. ευρώ το έτος 2021 θα συμβάλουν στο να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,8% του ΑΕΠ η οικονομία το επόμενο έτος, παρά το κακό πρώτο τρίμηνο που θεωρείται πως θα έλθει.
Σημαντική αρωγή και ανακούφιση αναμένει η κυβέρνηση από τα κονδύλια των 5,5 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα εκταμιευθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Πάντως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα αναπτυχθούν μέτρα ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ που έχουν να κάνουν με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, την αποζημίωση ειδικού σκοπού, κ.α..
Σε σχέση με το χρέος το οικονομικό επιτελείο ανέφερε πως το 2021 θα αντληθούν συνολικά 16 δισ. ευρώ από τις αγορές, από τα οποία τα 11 δισ. ευρώ θα πάνε για να καλυφθούν τοκοχρεολυσία και τα άλλα 5 δισ. ευρώ για να καλύψουν πιθανές πρόσθετες ανάγκες.
Πάντως, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου εστίασε στο ότι η έξοδος στις αγορές θα γίνει με κριτήριο το κτίσιμο μιας εύρωστης και με ρευστότητα, καμπύλης επιτοκίων και πως θα ακολουθηθεί ο προσεκτικός σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ που έχει επιφέρει τα γνωστά θετικά αποτελέσματα.
Σε σχέση με μια ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και μια επέκταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημείωσαν πως ο προϋπολογισμός 2021 δεν περιλαμβάνει σχετικές προβλέψεις και πως οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις είναι πλήρως καταγεγραμμένες.