ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Δημοσιονομικά κενά πρέπει να καλυφθούν και μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ

Το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ και τα κόκκινα δάνεια αποτελούν τα ανοικτά ζητήματα της αξιολόγησης τα οποία καλούνται Ελλάδα και θεσμοί να κλείσουν το συντομότερο δυνατόν.

Αυτό ανέφεραν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών της ζώνης του ευρώ ο πρόεδρος του Eurogroup

Αρχικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στην επιστροφή των θεσμών και στα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. «Αποφασίσαμε να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Ελλάδα, ίσως και αύριο. Έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος ώστε να ελπίζουμε σε επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», είπε και προσέθεσε πως πρέπει να γίνει παραπάνω προσπάθεια για να καλυφθούν όλες οι απαιτήσεις που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι.

«Υπάρχουν κάποια δημοσιονομικά κενά που πρέπει να καλυφθούν και κάποιες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Πρέπει και οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια», τόνισε.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε πως θα πρέπει να ληφθούν εν συνεχεία και κάποιες πολιτικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος. «Έχουμε υποσχεθεί από καιρό ελάφρυνση χρέους, τώρα όμως είμαστε πολύ κοντά. Έχουμε συμφωνήσει ότι αν η Ελλάδα καλύψει τις απαιτήσεις και έχει πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να δούμε το θέμα των ετήσιων πληρωμών του χρέους», ανέφερε. Διευκρίνισε δε πως το ζήτημα του χρέους έχει τεθεί από το ΔΝΤ διότι τα μεταρρυθμιστικά μέτρα μπορεί να μην είναι αρκετά από μόνα τους.

Πέντε εκκρεμότητες

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε ικανοποιημένος με την πρόοδο που έχει συντελεστεί από τα τεχνικά κλιμάκια και η οποία όπως είπε επιτρέπει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.Ξεκαθάρισε δε ότι οι θεσμοί επιστρέφουν γιατί έχει προηγηθεί εργασία και δεν είναι απλά πολιτική κίνηση.

«Δεν έχουμε φτάσει στο τέλος, χρειάζεται δουλειά σε αρκετά σημεία», ανέφερε και ανέδειξε ως βασικές εκκρεμότητες το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, την ανεξάρτητη αρχή εσόδων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Πρέπει να δουλέψουμε για να συμφωνήσουμε σε μέτρα που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Μπορούμε να βρούμε καλές λύσεις σε όλα αυτά και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον όλων, ειδικά εάν λάβουμε υπόψη μας το προσφυγικό και τις πιέσεις που ασκεί», είπε.

Αναφερθείς και εκείνος στο χρέος είπε πως οι συζητήσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες σε δημιουργικό πνεύμα.

Προειδοποιήσεις για τη ρευστότητα

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως η ομάδα του θα επιστέψει αύριο Τρίτη στην Αθήνα, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν θα είναι εύκολη, καθώς οι προκλήσεις είναι μεγάλες.

«Η ρευστότητα γίνεται ποιο σφικτή. Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα εξασφαλίσει κεφάλαια για την πληρωμή των χρεών χωρίς να χρειαστεί η κυβέρνηση να αυξήσει τις καθυστερήσεις πληρωμών, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία», είπε.

Κληθείς να παράσχει διευκρινίσεις για τη ρευστότητα στην Ελλάδα δεν θέλησε να αναφερθεί σε μεγέθη και αρκέστηκε να απαντήσει πως το κεντρικό του σενάριο είναι ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν υπάρξει πρόβλημα.

«Θέλω να πιστεύω πως η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα», ανέφερε.

Τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Πιερ Μοσκοβισί απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις σχέσεις του ΔΝΤ με την ΕΕ και τους συσχετισμούς δυνάμεων εντός της ευρωζώνης ξεκαθάρισαν πως «δεν υπάρχουν «στρατόπεδα» και πως όλοι είναι μαζί στο Eurogroup.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης