ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόκκινα» δάνεια: Κίνητρα στις τράπεζες για διαγραφές

Ταμείο τράπεζας EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Κίνητρα στις τράπεζες για τη διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων, καθώς και αλλαγές στον νόμο περί μεταβίβασης «κόκκινων» δανείων σε funds, με στόχο την προστασία της κύριας κατοικίας νοικοκυριών, καθώς και των μικρών επαγγελματιών, ετοιμάζουν από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι τρεις πλευρές προωθούν νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για τις μη εξυπηρετούμενες οφειλές των επιχειρήσεων, ώστε να λυθούν τα χέρια των τραπεζών, αλλά και να επέλθει συμφωνία με το κουαρτέτο των θεσμών για την πολυπόθητη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, ως το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να έχουν σχεδιαστεί οι παρεμβάσεις, που θα είναι οι εξής:

-Θέσπιση κινήτρων προς τις τράπεζες για τη διαγραφή μέρους των ληξιπρόθεσμων δανείων προς τις επιχειρήσεις. Αυτά θα καθοριστούν με τροποποίηση του νόμου Δένδια. Η αλλαγή που πρόκειται να γίνει, είναι το ποσό που θα σβήνεται να μη φορολογείται ως εισόδημα, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να προχωρούν σε διαγραφές, χωρίς επιβαρύνσεις. Ακόμη μία παρέμβαση που προωθείται, είναι η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών, των μελών των διοικητικών συμβουλίων.

-Τροποποίηση του νόμου Σταθάκη, προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτος, τόσο ως προς τις εταιρείες διαχείρισης και μεταβίβασης «κόκκινων» δανείων, όσο κυρίως, προς τις κατηγορίες που επιτρέπεται να πωλούνται. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να βάλει χαμηλό όριο οφειλών, πάνω από το οποίο θα ανάβει το «πράσινο φως» για τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

-Η τρίτη αλλαγή που δρομολογείται έρχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Άμεσα θα είναι έτοιμη η πράξη του διοικητή που θα καθορίζει λεπτομερώς τους όρους και τις προϋποθέσεις δραστηριοποίησης των Εταιριών Διαχείρισης και Μεταβίβασης Απαιτήσεων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (funds). Όπως αναφέρουν πληροφορίες, πρόκειται να μπουν αυστηρές απαιτήσεις ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια των προαναφερόμενων εταιρειών, ώστε να αποτρέπεται η είσοδος «αεριτζήδων» στην αγορά. Παράλληλα, θα τους δίνεται η δυνατότητα χορήγησης δανείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης