ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιτσιλής: Τέλος σε επίπλαστες καταστάσεις που οδηγούν σε φοροαποφυγή

O Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φραγμό σε επίπλαστες καταστάσεις που οδηγούν στην αποφυγή φορολόγησης στην Ελλάδα είναι διατεθειμένος να βάλει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, όπως δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, με αφορμή την φοροαποφυγή Ελλήνων στη Βουλγαρία.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως αν και η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά της προσφυγικής κρίσης παράλληλα αγωνίζεται με ένα άλλο «μεταναστευτικό» που έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητο και δημιουργεί νέους πονοκεφάλους για την οικονομία της χώρας.

Όπως τονίζεται, τα προβλήματα χρέους και η συνακόλουθη πολιτική και οικονομική αναταραχή ωθούν έναν αυξανόμενο αριθμό ελληνικών επιχειρήσεων να μεταναστεύσουν σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος, όπου οι φόροι ανέρχονται μόλις στο 1/3 αυτών που καταβάλουν στην Ελλάδα.

«Η μετανάστευση αυτή έχει επιδεινώσει αυτό που ήταν ήδη ένα σύνηθες φαινόμενο στην Ελλάδα τη φοροδιαφυγή», αναφέρει το δημοσίευμα το οποίο επικεντρώνει στην περίπτωση της Βουλγαρίας.

«Χάρη σε ένα ελκυστικό φορολογικό καθεστώς, η Βουλγαρία έχει αναδειχθεί σε μια παραλλαγή της Πολιτείας του Ντέλαγουερ των ΗΠΑ, ένα καταφύγιο για τις εταιρείες που επιθυμούν έχουν ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει πως ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής 10%, είναι δέλεαρ για τις ελληνικές επιχειρήσεις που αναζητούν καταφύγιο στη Βουλγαρία.

Το δημοσίευμα επικαλείται στοιχεία του Μητρώου Επιχειρήσεων της Βουλγαρίας, σύμφωνα με το οποίο σχεδόν 14.400 ελληνικές εταιρείες ήταν εγγεγραμμένες στη χώρα μέχρι το τέλος του 2014. Μάλιστα, επικαλείται και προσωρινά στοιχεία που δείχνουν επίσης ότι περισσότερες από 4.500 ελληνικών συμφερόντων εταιρείες ιδρύθηκαν στη Βουλγαρία το 2015!

Η διευθύντρια του Βουλγάρικου Εμπορικού Επιμελητηρίου Γκαμπριέλα Ντιμιτρόβα είπε στο CNBC ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην «κορυφή του κατάλογου των χωρών με ξένες εταιρείες εγγεγραμμένες στη Βουλγαρία, με τον αριθμό τους συνεχώς να αυξάνεται».

Το δημοσίευμα φιλοξενεί και τις απόψεις του Νίκου Σιακαντάρη εταίρου στην ελληνική συμβουλευτική εταιρεία UnityFour, σύμφωνα με τον οποίο η φορολογική μετανάστευση από την Ελλάδα προς την Βουλγαρία έχει επιταχυνθεί τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν το 2015.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι λαμβάνουμε πολλά καθημερινά αιτήματα είτε από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν για φορολογικούς σκοπούς σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, σε σύγκριση με την Ελλάδα», είπε ο Σιακαντάρης.

Το CNBC εξηγεί πως η μετανάστευση ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία είναι δυνατή χάρη στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων και εργασίας, την οποία πολλές εταιρείες εκμεταλλεύονται για να αναζητήσουν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

«Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, οι εταιρείες της ΕΕ πρέπει να καταβάλουν φόρο επί των κερδών τους εντός της ΕΕ, όπου λαμβάνει χώρα η δραστηριότητα τους. Ωστόσο, πολλοί Έλληνες ιδιοκτήτες βουλγαρικών εταιρειών φαίνεται να εκδίδουν τιμολόγια απευθείας στη Βουλγαρία για την παροχή υπηρεσιών που παρέχουν στην Ελλάδα. Αυτή η ταχυδακτυλουργία επιτρέπει σε αυτές τις οντότητες να πληρώνουν φόρο με τον ευνοϊκότερο βουλγαρικό συντελεστή, αλλά αυτό οδηγεί σε μια προφανή απώλεια φορολογικών εσόδων την Ελλάδα - όπου ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων είναι σήμερα στο 29%», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Το CNBC σημειώνει πως η πρακτική των διασυνοριακών φορολογικών αρμπιτράζ έρχεται σε πολλές παραλλαγές, και είναι μια πηγή ανησυχίας για τις ευρωπαϊκές φορολογικές αρχές.

Στο σημείο αυτό φιλοξενεί δήλωση του Γιώργου Πιτσιλή, σύμφωνα με τον οποίο στόχος της ελληνικής φορολογικής διοίκησης είναι να αντιμετωπίσει τις περιπτώσεις κατάχρησης, όπου οι φορολογούμενοι, μέσω επίπλαστων καταστάσεων, αποφεύγουν τεχνητά τη φορολογία στην Ελλάδα.

«Έχουμε ήδη προγραμματίσει μια εκστρατεία επικοινωνίας για την ενημέρωση των φορολογουμένων για τα συστήματα και τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, με απώτερο στόχο να ενισχυθεί η οικειοθελής συμμόρφωση προς τις φορολογικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα, μέσω της αποτροπής της χρήσης τέτοιων σχημάτων», δήλωσε ο Πιτσιλής.

«Επόμενος στόχος μας είναι ο εντοπισμός των επίπλαστων καταστάσεων που ορισμένοι φορολογούμενοι δημιουργούν, εκμεταλλευόμενοι κατά τρόπο καταχρηστικό τις ελευθερίες που παρέχει το δίκαιο της ΕΕ, αλλά και να εφαρμόσουμε τη φορολογική νομοθεσία, η οποία περιλαμβάνει προβλέψεις ακριβώς για την αντιμετώπιση τέτοιων καταχρηστικών πρακτικών», είπε ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ.

Το CNBC σημειώνει πως σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις χώρες να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με θέματα φορολογίας. Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να επιτρέψει στις αρχές να εντοπίζουν τα συστήματα της φοροδιαφυγής και να βελτιώνουν τη στόχευση των ελέγχων.

Πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στο CNBC ότι τεχνικά κλιμάκια συνεργάζονται με την Ελλάδα ώστε να διασφαλίσουν ότι η φορολογία των επιχειρήσεων θα είναι αποτελεσματική, θα περιορίζει την αβεβαιότητα, και δεν θα περιέχει στρεβλώσεις. Η εν λόγω τεχνική βοήθεια «επικεντρώνεται και στην αντιμετώπιση του ζητήματος της μετακίνησης εισοδήματος πέραν των συνόρων», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης