Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού φέρνει πιο κοντά το δανεισμό από τον ESM
Ανανεώθηκε:
Ανοικτή είναι η συζήτηση στην Ευρώπη για την ενίσχυση των εργαλείων που έχουν ήδη αποφασισθεί για την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού με τους υπουργούς Οικονομικών να εξετάζουν μεγαλύτερη εμπλοκή της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητάς (ESM).
Το ζητούμενο είναι η διασφάλιση φθηνής ρευστότητας στα κράτη μέλη, είτε μέσω επιχορηγήσεων, είτε μέσω δανείων.
Η Ελλάδα ήδη δικαιούται 32 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν αναμένεται να εισρεύσουν νωρίτερα από το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Στη βάση αυτή η χώρα μας, όπως και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης που είναι αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα θα πρέπει είτε να απευθυνθούν στις αγορές για δανεισμό είτε να κάνουν χρήση της «Στήριξης κατά της Πανδημικής Κρίσης» (Pandemic Crisis Support) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Η ΕΚΤ έχει σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές ταχθεί υπέρ της αξιοποίησης αυτής της πηγής δανεισμού από τα κράτη μέλη.
Τι θα σήμαινε για την Ελλάδα ο δανεισμός μέσω του Pandemic Crisis Support;
Εάν η Ελλάδα έκανε πλήρη χρήση του Pandemic Crisis Support του ESM θα μπορούσε να δανειστεί 3,7 δισ. ευρώ με κόστος 0,50% για δέκα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο πως ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ έχει τονίσει πολλάκις πως με το πρόγραμμα
«Στήριξης κατά της Πανδημικής Κρίσης» το όφελος για την Ελλάδα από τη διαφορά του κόστους δανεισμού – σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα- θα ήταν 800 εκατ. ευρώ!
Η μόνη απαίτηση πρόσβασης στην εν λόγω πιστωτική γραμμή είναι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που θα ζητήσουν στήριξη να δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή χρηματοδότησης για να καλύψουν άμεσες και έμμεσες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης που σχετίζονται με την κρίση της πανδημίας.
Τα κράτη μέλη του ESM που θα επωφεληθούν από τη «Στήριξη κατά της Πανδημικής Κρίσης» θα υπόκεινται σε ενισχυμένη παρακολούθηση (enhanced surveillance) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι πρόβλημα για τη χώρα μας καθώς ήδη βρίσκεται σε αυτό το καθεστώς.
Οι δε απαιτήσεις παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων των θεσμών σε όσες χώρες λάβουν δάνεια μέσω του Pandemic Crisis Support θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στο εάν οι πόροι χρησιμοποιούνται για την κάλυψη άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.