ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Σήμα κινδύνου εκπέμπει η εστίαση - Τι λένε θεσμικοί παράγοντες

Κορωνοϊός: Σήμα κινδύνου εκπέμπει η εστίαση - Τι λένε θεσμικοί παράγοντες
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κατεβάζει πάλι ρολά η εστίαση και οι επαγγελματίες του κλάδου χτυπούν καμπανάκι πως δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Σύμφωνα με εξορμήσεις παραγόντων της αγοράς οι απώλειες για την εστίαση φτάνουν μέχρι στιγμής στα 2 δισ. ευρώ, ποσό που θα αυξηθεί μετά το νέο κλείσιμο των επιχειρήσεων

Για λουκέτα και απολύσεις προειδοποιούν οι αρμόδιοι φορείς και θεωρούν αναγκαία την περαιτέρω στήριξη του κλάδου.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, υποστηρίζει πως το κλείσιμο της εστίασης για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες είναι καταστροφικό για τον κλάδο. Όπως λέει, ο χώρος στην πλειοψηφία του τηρούσε τα μέτρα ασφαλείας και μόνο 1% δεν εφάρμοζε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οπότε δεν ευθύνεται για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι τα χειρότερα των τελευταίων πολλών χρόνων, με τις επιχειρήσεις να βρίσκονται στο «κόκκινο».

«Η ιδιαιτερότητα του κλάδου της εστίασης είναι πως κάθε μέρα χαμένη δεν πρόκειται να αναπληρωθεί», σημειώνει ο κ. Καββαθάς.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αναφέρει πως κάθε επιχείρηση που σώζεται από κλείσιμο, μόνο οφέλη μπορεί να δώσει στην οικονομία και την απασχόληση.

«Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει πραγματικά μέτρα στήριξης του επιχειρείν και όχι να προσπαθεί με ημίμετρα να δείχνει το ενδιαφέρον της για τους μικρομεσαίους. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει με κλειστές τις επιχειρήσεις», προσθέτει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Τονίζει δε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται χρηματοδότηση με κεφαλαία που δεν θα επιστραφούν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και συναφών Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης προεξοφλεί πως θα υπάρξουν επιχειρήσεις που θα κλείσουν και θα χαθούν θέσεις εργασίας.

«Μετά το νέο lockdown είναι σχεδόν βέβαιο πως πολλά εστιατόρια δεν θα ξανανοίξουν και πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου θα μείνουν χωρίς δουλειά», προειδοποιεί ο κ. Δαβερώνης.

Η Νίκη Κωνσταντίνου, πρόεδρος εστίασης τονίζει πως οι επιχειρηματίες του κλάδου βρίσκονται σε απόγνωση και πως αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και τους επόμενους μήνες η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω και πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο ανήλθε σε 592.729.473 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 59% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, οπότε και είχε ανέλθει σε 1.446.782.662 ευρώ.

Τον Ιούλιο ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης ανήλθε σε 117.622.266 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 40,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2019 (196.670.634 ευρώ).

Ο κλάδος της εστίασης στην Ελλάδα αποτελείται από 82.412 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν 384.196 εργαζόμενους και είναι ο δεύτερος πιο πολυπληθής κλάδος μετά το λιανικό εμπόριο.