ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί το ΤΧΣ δεν θέλει λύσεις «μπαλώματα» για την Τράπεζα Πειραιώς

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Τα σενάρια για την τύχη των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 2,04 δισ. ευρώ που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και οι πληροφορίες για την ύπαρξη πρότασης για υπό όρους αύξηση κεφαλαίου από την πλευρά βασικών μετόχων του ιδρύματος (Paulson & Co, Αριστοτέλη Μιστακίδη και η Bienville Capital) οδήγησαν χθες στην κατάρρευση της μετοχής του ιδρύματος, κατά 24,26% στα 0,7180 ευρώ ανά μετοχή.

Μπορεί το πιστωτικό ίδρυμα να ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει στο αμέσως προσεχές διάστημα αύξηση κεφαλαίου, ωστόσο η ταραχή που επικράτησε στο ταμπλό εξηγείται πλήρως από τη φύση της πρότασης που δημοσιοποιήθηκε μεν, απορρίφθηκε δε από το ΤΧΣ.

Η πρόταση των τριών ιδιωτών μετόχων της Τράπεζα Πειραιώς προέβλεπε την κάλυψη αύξησης κεφαλαίου, ύψους 800 εκατ. ευρώ, αφού προηγουμένως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετέτρεπε τα CoCos σε μετοχές. Μετά την μετατροπή αυτή το ποσοστό του ΤΧΣ στην τράπεζα σχεδόν θα τριπλασιαζόταν, αλλά εν συνεχεία θα υποχωρούσε κάτω από τα σημερινά επίπεδα (ανάλογα με την τιμή που θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ).

Το ΤΧΣ διαθέτει σήμερα ποσοστό 26,4% στην Πειραιώς, δηλαδή 165 εκατομμύρια μετοχές, από τις 437 εκατομμύρια μετοχές της τράπεζας. Εάν προχωρούσε η μετατροπή των CoCos σε μετοχές στη τιμή των 6 ευρώ ανά μετοχή, το ΤΧΣ θα βρισκόταν να διαθέτει το 61,3% του συνόλου των μετοχών, ήτοι 510 εκατομμύρια μετοχές της τράπεζας, από σύνολο 831 εκατομμυρίων μετοχών. Εάν όμως προχωρούσε και η αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ σε τιμή 0,50 ευρώ ανά μετοχή (ονομαστική τιμή) θα εκδίδονταν 1,6 δισεκατομμύρια νέες μετοχές, αυξάνοντάς στα 2,431 δισεκατομμύρια τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς.

Εξ αυτών το 66% θα ελεγχόταν από τους Paulson & Co, Αριστοτέλη Μιστακίδη και η Bienville Capital, το 21% από το ΤΧΣ και το 13% από τους υπόλοιπους σημερινούς μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς (μετοχές σε ελεύθερη διασπορά).

Ωστόσο, Θεσμοί, Κυβέρνηση και ΤΧΣ απέρριψαν αυτή την πρόταση, η οποία που θα οδηγούσε την τράπεζα, χωρίς όφελος για τον Έλληνα φορολογούμενο, στην αγκαλιά των Paulson, Μιστακίδη και Bienville Capital.

Κατά πληροφορίες, Θεσμοί, Κυβέρνηση και ΤΧΣ θα μπορούσαν ενδεχομένως να δεχθούν η όποια αύξηση κεφαλαίου να πραγματοποιηθεί μετά τη μετατροπή των CoCos σε μετοχές και το κυριότερο με δικαιώματα προτίμησης για τους υπάρχοντες μετόχους. Δεδομένου ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο εμποδίζει το ΤΧΣ να ασκήσει τα δικαιώματά του στις αυξήσεις κεφαλαίου, ο νόμος θα πρέπει να αλλάξει για να του επιτραπεί να μετάσχει στη διαδικασία.

Οι πρόσθετες προβλέψεις

Αυτό που όμως δεν έχει γίνει αντιληπτό από πολλούς είναι πως είτε η μετατροπή των Cocos σε μετοχές είτε οποιαδήποτε νέα αύξηση κεφαλαίου θα έχει άμεσα αρνητικές δευτερογενείς επιπτώσεις στην τράπεζα, οι οποίες σχετίζονται με «αδυναμίες» του παρελθόντος.

Σήμερα ένα σεβαστό χαρτοφυλάκιο δανείων της Τράπεζας Πειραιώς που δεν μπορεί να τιτλοποιηθεί εύκολα φέρει ως μοναδικό ενέχυρο μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς. Η αξία των μετοχών αυτών έχει ήδη καταρρεύσει, αλλά θα εξαϋλωθεί πλήρως είτε σε ενδεχόμενη μετατροπή των Cocos σε μετοχές είτε εάν ακολουθήσει αύξηση κεφαλαίου.

Αυτό σημαίνει πως η Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει αυτομάτως να λάβει προβλέψεις για τα δάνεια αυτά που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί πως ακόμη και σήμερα η Διοίκηση της τράπεζας αντιμετωπίζει τα εν λόγω μετοχοδάνεια ως ενήμερα και δεν έχει λάβει προβλέψεις για μελλοντικές ζημίες από ενδεχόμενη μη είσπραξή τους.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος των κατόχων των δανείων αυτών δεν είναι σε θέση να τα εξυπηρετήσουν ήδη εδώ και καιρό, κάτι που είναι σε γνώση της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΧΣ. Το τελευταίο φέρεται να μην επιθυμεί λύσεις «μπαλώματα» για την τράπεζα, αλλά προτάσεις που θα διασφαλίσουν πως θα ανακτηθεί μέρος των 16 δισ. ευρώ που έχουν επενδύσει οι φορολογούμενοι στην Πειραιώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης