Βαρύ πακέτο μέτρων θα συνοδεύει την έλευση των θεσμών
Βαλίτσες για Αθήνα ετοιμάζουν οι Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρεφερ (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαριόλι (ESM).
Έπειτα από απουσία ενός μήνα οι δανειστές ετοιμάζουν την επάνοδό τους στη βάση μιας μεταξύ τους συμφωνίας που αναμένεται να περιλαμβάνει βαρύ πακέτο μέτρων για την κυβέρνηση. Η παρουσία τους στην Ελλάδα αναμένεται να κρατήσει για ένα μήνα περίπου και σύμφωνα με πληροφορίες η αξιολόγηση θα επεκταθεί πέραν του Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου).
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για μέτρα 1% του ΑΕΠ, συν 1% από το ασφαλιστικό. Η πρόταση αυτή απέχει από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για δημοσιονομικό κενό 5% του ΑΕΠ έως και το 2018, ωστόσο το Ταμείο αφήνει ανοιχτό παράθυρο για υπαναχώρηση, εφόσον η ευρωζώνη φανεί πιο γενναιόδωρη στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με έμμεσο ή άμεσο τρόπο.
Έμμεσος τρόπος είναι η διασφάλιση πόρων που θα αυξήσουν το ΑΕΠ, μειώνοντας από την πλευρά του παρανομαστή το χρέος.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες η χρηματοδότηση που θα δεχθεί η Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού θα συνυπολογιστεί σε σημαντικό βαθμό στα πλαίσια της αξιολόγησης, κάτι που αναμένεται να διαφανεί κατά το προσεχές Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής.
Ως προς το ασφαλιστικό ζητείται η εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) με μείωση των επικουρικών συντάξεων αλλά και με πλαφόν στο άθροισμα κύριων και επικουρικών. Με το πλαφόν στα 1.800 ευρώ θα εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ, από την περικοπή των επικουρικών θα εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ και 200 εκατ. ευρώ θα βρεθούν από την προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Το υπολειπόμενο 1 δισ. ευρώ θα προέλθει από τα μέτρα του προηγούμενου φθινοπώρου.
Για το φορολογικό οι θεσμοί ζητούν να υπάρξει αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των αγροτών, αλλά και ευρύτερες αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να προκύψει αύξηση εσόδων. Για τα κόκκινα δάνεια ζητούν να υπάρξει άμεση απελευθέρωση της πώλησής τους, κάτι που η κυβέρνηση όμως δεν επιθυμεί.