ΙΟΒΕ: Ύφεση 2,5% - 4% το 2021 εάν το χειμώνα «καλπάσει» ο κορωνοϊός
Ανανεώθηκε:
Ύφεση 8% εφέτος και ανάπτυξη στην περιοχή του 4%-4,5% το 2021 εάν δεν σημειωθεί ισχυρή ανάκαμψη της πανδημίας προβλέπει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τριμηνιαία έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Ωστόσο, το ΙΟΒΕ θεωρεί πως εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες επιδεινωθούν έντονα στη διάρκεια του χειμώνα, στην Ελλάδα και διεθνώς, θα υπάρξει συνέχιση ύφεσης το επόμενο έτος, με ρυθμό 2,5%-4%.
Σύμφωνα με το ίδρυμα, η υγειονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού, οι εξελίξεις που έχει προκαλέσει και όσες θα προέλθουν από αυτή, θα αποτελέσουν τους κύριους καθοριστικούς παράγοντες των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στο υπόλοιπο χρονικό διάστημα του 2020 και μάλλον το 2021, σε Ελλάδα και διεθνώς.
«Την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο στάδιο κλιμάκωσης της υγειονομικής κρίσης, και στην Ελλάδα. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη δυναμική της πανδημίας το χειμώνα, επομένως και για τις επιδράσεις της στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία. Η σχετική αβεβαιότητα ενισχύεται από το ότι δεν είναι ακόμη σαφές το πότε θα είναι διαθέσιμα τα επιστημονικά μέσα για την αντιμετώπισή της (εμβόλιο, εξειδικευμένα φάρμακα για θεραπείες)», αναφέρεται στην έκθεση που παρουσιάσθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ καθηγητή Νίκο Βέττα.
Οι αναλυτές του ΙΟΒΕ σημειώνουν πως τονωτικά στην εγχώρια απασχόληση το προσεχές έτος θα επενεργήσει σε κάθε περίπτωση ο δημόσιος τομέας, τουλάχιστον μέσω των προσλήψεων στο σύστημα υγείας, όσο και των προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ, ιδίως εκείνου στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θεωρούν δε πως η έναρξη εκταμίευσης των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, όπως επίσης για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, θα αποτελέσουν βασικό παράγοντα τόνωσης των επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας σε αυτές.
«Ο προγραμματισμός για το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης θα πρέπει να είναι κατάλληλα στοχευμένος. Οι πόροι δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθούν για να ενδυναμωθεί το σημερινό παραγωγικό υπόδειγμα της οικονομίας αλλά, αντίθετα, θα πρέπει να έχουν ρόλο υποστήριξης για τις απαραίτητες υποδομές και δομικές αλλαγές που θα εκφράσουν ένα νέο υπόδειγμα μιας περισσότερο ανοικτής οικονομίας, με ισχυρότερο ρόλο για τις επενδύσεις και εξαγωγές. Ιδιαίτερη σημασία θα έχει, οι πόροι να κινητοποιήσουν πρόσθετες ιδιωτικές επενδύσεις και ανθρώπινο κεφάλαιο», είπε ο κ. Βέττας.
Κατά το ΙΟΒΕ οι επιπτώσεις της τρέχουσας, ιδιαίτερα υψηλής αβεβαιότητας στις επενδύσεις, η οποία μπορεί να προκληθεί και από άλλες κρίσεις, μικρότερης εμβέλειας, αναδεικνύουν τη σημασία των δημοσίων έργων και των επενδύσεων σε ολοκληρωμένες αποκρατικοποιήσεις – ιδιωτικοποιήσεις, για μια σχετικά σταθερή επενδυτική δραστηριότητα, με μακροχρόνιες αναπτυξιακές προοπτικές.
Όπως τονίζεται στην έκθεση, την τρέχουσα περίοδο και το 2021 οι πλέον σημαντικές εν εξελίξει ή επερχόμενες επενδύσεις αυτού του είδους αφορούν στο Ελληνικό, τον ΟΛΠ, το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και τα περιφερειακά αεροδρόμια. «Ο ρόλος τους εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικός για το επίπεδο της επενδυτικής δραστηριότητας κυρίως το τρέχον έτος. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις θα αποτυπωθούν στις Κατασκευές. Εάν οι αποκρατικοποιήσεις είχαν υλοποιηθεί με ταχύτερο ρυθμό τα προηγούμενα έτη, θα βρίσκονταν τώρα σε εξέλιξη περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές και μεγάλες επιχειρήσεις τις οποίες συνήθως αυτές αφορούν, περιορίζοντας την επίδραση συγκυριακών παραγόντων στην επενδυτική δραστηριότητα. Ο αντίκτυπος της σημαντικής υστέρησης φέτος στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που οφείλεται και στην πανδημία, θα αποτυπωθεί στις επενδύσεις τα προσεχή έτη», σημειώνεται στην έκθεση.