ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: «Πρόοδος» στις διαβουλεύσεις των θεσμών που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα

ΕΕ: «Πρόοδος» στις διαβουλεύσεις των θεσμών που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα
H εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πρόοδο» βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο στην τεχνική εργασία που γίνεται στην Αθήνα όσο και στις διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών για την έναρξη της αξιολόγησης.

Όπως ανέφερε η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ, «τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται στην Αθήνα, όπου συνεχίζεται η πρόοδος στην προετοιμασία της επιστροφής των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα».

Ερωτηθείσα σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση των υψηλόβαθμων στελεχών των θεσμών στις Βρυξέλλες, η ίδια ανέφερε πως «η Επιτροπή δεν επιβεβαιώνει τις λεπτομέρειες τέτοιων συναντήσεων», ωστόσο σημείωσε πως «πολλές διαβουλεύσεις λαμβάνουν χώρα μεταξύ των θεσμών που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα», υπογραμμίζοντας πως και σε αυτό το πλαίσιο σημειώνεται «πρόοδος».

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης εμφανίσθηκε λίγο αργότερα αισιόδοξος για την επιστροφή των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα. Όπως ανέφερε, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία των διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμών, αλλά και με τις ελληνικές αρχές, και σημειώνεται πρόοδος. Σύμφωνα με το ίδιο, η απόφαση επιστροφής των επικεφαλής θα ληφθεί από τους θεσμούς, όταν κρίνουν πως η κατάσταση είναι η κατάλληλη γι’ αυτούς.

«Δεν ξέρω αν η απόφαση θα ληφθεί τη Δευτέρα, λίγο πριν ή λίγο μετά», δήλωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως σε γενικές γραμμές υπάρχει «θετική αποτίμηση» των διαβουλεύσεων. Ο ίδιος ανέφερε πως η τεχνική προετοιμασία προχωράει καλά ωστόσο κάποια θέματα είναι ακόμα ανοιχτά.

Συνεχίζοντας, ο ίδιος αξιωματούχος προσέθεσε πως η προσφυγική κρίση και η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα έχει σημαντική επιπτώσεις, κοινωνικό κόστος και δημοσιονομικό, ωστόσο η καθυστέρηση της αξιολόγησης θα ήταν εξαιρετικά αρνητική για την Ελλάδα, γιατί θα καθυστερούσε και την παροχή ρευστότητας από τον ESM.

Ξεκαθάρισε, επίσης, πως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν μπορεί να επηρεαστεί από τον αριθμό των αφίξεων στη Λέσβο. «Πρέπει να λύνονται τα προβλήματα που προκαλούν εκτροχιασμούς και όχι να παρατείνονται», ανέφερε και συμπλήρωσε «η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πολλή σημαντική τόσο για οικονομικούς όσο και πολιτικούς λόγους, και σε αυτό συμφωνούν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας».

Σε ό,τι αφορά τη διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ είπε πως δεν θα ήταν εποικοδομητικό να μπούμε σε μια συζήτηση ποιος μαλώνει με ποιον, αλλά αυτό που πρέπει να δούμε είναι η διαδικασία σύγκλισης μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών. «Αυτή, είμαι αισιόδοξος ότι θα είναι επιτυχής στο άμεσο μέλλον», είπε και συνέχισε σημειώνοντας ότι αν γίνει αυτό τότε οι θεσμοί θα επιστρέψουν «από κοινού» στην Αθήνα και με «κοινή θέση» για να διαπραγματευτούν με τις ελληνικές αρχές. Επιπλέον, ανέφερε πως το ζήτημα αυτό διογκώθηκε απ’ έξω και όχι από τους θεσμούς.

Τέλος, αναφερόμενος στο δημοσιονομικό κενό σημείωσε ότι τον Απρίλιο η Eurostat θα επικυρώσει τα στοιχεία του 2015, και οι εκτιμήσεις για το 2016 και το 2017 θα είναι πιο ξεκάθαρες.