ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκεοργκίεβα: Ο κορωνοϊός μπορεί να κοστίσει 28 τρισ. δολάρια την επόμενη πενταετία

Γκεοργκίεβα: Ο κορωνοϊός μπορεί να κοστίσει 28 τρισ. δολάρια την επόμενη πενταετία
IMF Staff Photograph

Τη ρήση του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι  «όσο πιο σκοτεινή είναι η νύχτα, τόσο πιο φωτεινά είναι τα αστέρια» χρησιμοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προκειμένου να δώσει το στίγμα για το πως αποτιμά το Ταμείο τις προοπτικές εξόδου από την κρίση που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που δίνεται κατά την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ -και εφέτος δόθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης – η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισεπως 9 μήνες μετά την πανδημία εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε με το σκοτάδι μιας κρίσης που έχει πάρει πάνω από 1 εκατομμύριο ζωές και έχει οδηγήσει σε απότομα υψηλότερη ανεργία, σε αυξανόμενη φτώχεια και στον κίνδυνο μιας «χαμένης γενιάς» στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

«Η εικόνα τους τελευταίους δύο μήνες έγινε λιγότερο ζοφερή, ωστόσο συνεχίζουμε να αναμένουμε τη χειρότερη παγκόσμια ύφεση μετά τη Μεγάλη Ύφεση. Η ύφεση διεθνώς αναμένεται να ανέλθει στο 4,4% εφέτος. Τα επόμενα πέντε χρόνια, η κρίση θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 28 τρισ. δολάρια σε απώλεια παραγωγής», τόνισε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η ίδια πάντως αναγνώρισε πως ο κόσμος αρχίζει να μαθαίνει πώς να ζει με τον ιό και πως ενώ υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα γύρω από τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, το ΔΝΤ αναμένει μια μερική και άνιση ανάκαμψη το 2021, με ρυθμό 5,2%. «Όπως είπα στην ομιλία μου, όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν τώρα μια μακρά ανάβαση - ένα ταξίδι που θα είναι δύσκολο, άνισο, αβέβαιο και επιρρεπές σε αποτυχίες», σημείωσε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε και στις βασικές συστάσεις πολιτικής που το Ταμείο πιστεύει ότι είναι απαραίτητες για να ξεπεραστεί η κρίση και να οικοδομηθεί ένα λαμπρότερο μέλλον.

Όπως είπε, πρώτων απαιτείται να συνεχιστούν τα ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των ανθρώπινων ζωών, αλλά και της διαβίωσης και διασφάλισης της εργασίας. «Μια διαρκής οικονομική ανάκαμψη είναι δυνατή μόνο εάν ξεπεράσουμε την πανδημία παντού. Η επιτάχυνση των μέτρων υγείας είναι επιτακτική. Όπως επιτακτική είναι η δημοσιονομική και νομισματική υποστήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», είπε.

Κατά δεύτερον, σύμφωνα με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα απαιτείται να οικοδομηθεί μια πιο ανθεκτική και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία. «Η έρευνά μας δείχνει ότι οι δημόσιες επενδύσεις - ειδικά σε πράσινα έργα και ψηφιακές υποδομές - μπορούν να είναι πιο αποδοτικές. Η υποστήριξη των εργαζομένων καθώς μεταβαίνουν σε νέες θέσεις εργασίας είναι ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό ενός πιο ανθεκτικού και χωρίς αποκλεισμούς μέλλοντος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες και τους νέους, που έχουν πληγεί δυσανάλογα από την κρίση», υπογράμμισε.

Ως τρίτη σύσταση πολιτικής έθεσε το θέμα αντιμετώπισης του χρέους. «Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αναμένεται να φθάσει το ρεκόρ του 100% του ΑΕΠ το 2021. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι χώρες πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες για να καταπολεμήσουν την κρίση και να διασφαλίσουν την ανάκαμψη. Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος μεσοπρόθεσμα θα είναι κρίσιμη. Αλλά για πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος, απαιτείται επείγουσα δράση τώρα», επεσήμανε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.