ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στο επίκεντρο του Eurogroup της 7ης Μαρτίου

Οι προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στο επίκεντρο του Eurogroup της 7ης Μαρτίου
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα τεθούν στο επίκεντρο του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ατζέντα του Συμβουλίου, θα ανταλαγούν απόψεις σχετικά με την συνεχιζόμενη εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Ουσιαστικά θα ζητηθεί από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να εναρμονισθεί η κυβέρνηση με τις υποδείξεις των θεσμών και να εφαρμόσει τις δράσεις που υποδεικνύουν.

Οι δράσεις που σχετίζονται με την πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνουν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τη δημοσιονομική στρατηγική, το να καταστεί το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων λειτουργικό, αλλά και το να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δεδομένου ότι οι θεσμοί προσπαθούν να γεφυρώσουν και τις μεταξύ τους διάφορες για τα δημοσιονομικά και το χρέος το Eurogroup θα ενημερωθεί και για το περιεχόμενο των θέσεων του ΔΝΤ για την αξιολόγηση.

Η θέση του ΔΝΤ από το καλοκαίρι είναι αφενός πως όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνση του, και αφετέρου πως όσες ελαφρύνσεις του χρέους και να γίνουν δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.

Στην ίδια βάση το Ταμείο έχει κατηγορηματικά ξεκαθαρίσει πως οι υποθέσεις ότι η Ελλάδα μπορεί απλά να ξεπεράσει το πρόβλημα του χρέους της χωρίς την ελάφρυνσή του -με μια γρήγορη μετάβαση από τη χαμηλότερη στην υψηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας μέσα στην Ευρωζώνη- δεν είναι αξιόπιστες.

Θέση του ΔΝΤ είναι πως χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις ο φιλόδοξος μεσοπρόθεσμος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν επιτυγχάνεται, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4-5% ΑΕΠ, ήτοι 8,5 δισ. ευρώ για να καλύψει αυτόν τον στόχο (οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί μιλούν για 5 δισ. ευρώ μέτρα).

Στο σημείο αυτό το ΔΝΤ αναγνωρίζει πως θα μπορούσε ένας στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα πολύ χαμηλότερο από το 3,5% του ΑΕΠ να κάνει την απαραίτητη ασφαλιστική μεταρρύθμιση λιγότερο απαιτητική.

Ουσιαστικά με την αναφορά αυτή το Ταμείο προτρέπει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, με αντάλλαγμα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και τους Ευρωπαίους να αποδεχθούν μια μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους και να αποφύγουν την επανεμφάνιση των φόβων για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, φόβοι που λόγω του προσφυγικού αποκτούν άλλη υπόσταση.

Οι προτροπές αυτές του Ταμείου θα απαιτήσουν κεντρικές αποφάσεις από τις χώρες της ευρωζώνης και ως εκ τούτου θα τεθούν προς συζήτηση στο προσεχές Eurogroup.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ