ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: Άνοιξαν έξι στα δέκα ξενοδοχεία τη φετινή σεζόν

Τουρισμός: Άνοιξαν έξι στα δέκα ξενοδοχεία τη φετινή σεζόν
Pixabay

Μόνο το 60% του συνόλου των ξενοδοχείων της χώρας κατάφερε την τρέχουσα τουριστική σεζόν να λειτουργήσει και αυτό για βραχύ χρονικό διάστημα, ενώ η πληρότητα για το τρίμηνο ΙουλίουΣεπτεμβρίου ήταν μόλις στο 23,1% επί του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα πεδίου που ανέθεσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΞΕΕ) στο Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και παρουσιάστηκε σήμερα. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σχετικής διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, η εκτίμηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τα έσοδα των ξενοδοχείων κατά τη φετινή σεζόν είναι πως θα κινηθεί σε επίπεδα κάτω των 2,8 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση που είχε γίνει στις αρχές του καλοκαιριού από το ΞΕΕ. Σημειώνεται πως το 2019, τα έσοδα των ελληνικών ξενοδοχείων εκτιμάται ότι κινήθηκαν στα επίπεδα των 8,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΤΕΠ, η οποία έχει τίτλο «Η επαναλειτουργία των Ξενοδοχείων μετά το Lockdown», στο σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας που λειτούργησαν το 2019, μόνο το 67% εξ αυτών (6.700), δημιούργησε υγειονομικό πρωτόκολλο, με σκοπό το άνοιγμά τους. Υπενθυμίζεται ότι στην έρευνα του Ιουνίου 2020 για τις επιπτώσεις της πανδημίας είχε διαπιστωθεί ότι το 84% των ξενοδοχείων σκόπευαν να ανοίξουν.

Σύμφωνα με την έρευνα, 2.328 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (το 59% του συνόλου) επαναλειτούργησαν μετά το lockdown, ενώ 3.699 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (το 61% του συνόλου), άνοιξαν μετά το πέρας του lockdown.

Κατά την έρευνα του ΙΤΕΠ διαπιστώνεται ότι, η μέση ποσοστιαία πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ανήλθε σε ποσοστό 23,1%, η δε μέση τιμή για την ίδια περίοδο άγγιξε τα 86 ευρώ.

Ενδεικτικό της δυσκολίας των μηνών που έρχονται είναι ότι 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που άνοιξαν, θα ξανακλείσουν μέσα στο 2020.

Επίσης, ένας σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας έκλεισε νωρίτερα από το σύνηθες. Συγκεκριμένα, από αυτά που άνοιξαν το 50,9% δήλωσε ότι έκλεισε τον Σεπτέμβριο και το 40,6% τον Οκτώβριο, ενώ υπήρξε και 4,5% που έκλεισε μέσα στον Αύγουστο.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, σημείωσε ότι: «Από την πρώτη στιγμή το ΞΕΕ μέσα από τις έρευνες πεδίου που ανέθεσε στο ΙΤΕΠ, υπογραμμίζει τις εξαιρετικά δυσοίωνες προοπτικές της φετινής χρονιάς. Ήταν και παραμένει ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε θετικό σενάριο για φέτος με οποιοδήποτε παραδοσιακό δείκτη. Η μόνη φετινή επιτυχία είναι αυτή που καταφέραμε όλοι μαζί. Η επαγγελματική αντιμετώπιση της κρίσης από τα ελληνικά ξενοδοχεία αφήνει μια δυναμική παρακαταθήκη για την επόμενη σεζόν. Χρέος της πολιτείας είναι να παράσχει σειρά συμπληρωματικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της έρευνας βασίστηκαν σε ένα μεγάλο δείγμα και αρκετές πηγές που περιελάμβαναν:

  • Τα στοιχεία της πλατφόρμας του ΞΕΕ για το πόσα ξενοδοχεία δημιούργησαν υγειονομικό πρωτόκολλο.
  • Την εβδομαδιαία καταγραφή πληροτήτων και τιμών σε ένα πάνελ 400 ξενοδοχείων από 6/7/2020 έως 27/9/2020 πανελλαδικά.
  • Την έρευνας για το άνοιγμα και το κλείσιμο των ξενοδοχείων, στην οποία συμμετείχαν 2.455 ξενοδοχεία με υγειονομικό πρωτόκολλο (ήτοι το 37% των ξενοδοχείων με υγειονομικά πρωτόκολλα).