ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Η καθυστέρηση διακυβεύει την επιτυχία του προγράμματος

Την απόσταση που υπάρχει μεταξύ των θεσμών για το ελληνικό πρόγραμμα επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στις Βρυξέλλες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στα νούμερα που προβλέπουν οι τρεις ευρωπαϊκοί Θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM) αλλά αρκετά μακριά από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ», είπε.

Κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε πως στην αξιολόγηση, τα μεγάλα μέτωπα είναι το δημοσιονομικό κενό για να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, το ασφαλιστικό, η φορολογική μεταρρύθμιση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Σε ότι αφορά στο δημοσιονομικό κενό είπε πως το ΔΝΤ ζητά περισσότερα μέτρα και αυτό είναι δύσκολο να το καταλάβει η ελληνική κυβέρνηση. «Γιατί μας ζητούν περισσότερα σε αυτή τη συγκυρία;» αναρωτήθηκε και προσέθεσε πως εξαιτίας του γεγονότος ότι το ΔΝΤ απαιτεί περισσότερα στο δημοσιονομικό, ζητά μειώσεις συντάξεων.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι απόλυτα δεσμευμένη σε ότι υπόγραψε για το ασφαλιστικό και ειδικά στο να εξασφαλίσει όφελος 1% του ΑΕΠ. «Αυτή τη στιγμή οι συντάξεις είναι αυτές που στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες. Κάνοντας τη δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, μπορούμε σταδιακά να μεταφέρουμε πόρους στην προστασία των αδυνάτων που σήμερα στηρίζονται στις συντάξεις», είπε για το ζήτημα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. «Είναι μέρος της στρατηγικής μας να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο. Αν αργήσουμε, δεν θα υπάρξει γρήγορα ανάκαμψη και δεν θα πιάσουμε τους στόχους. Μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι το πρόγραμμα αποτυγχάνει και δεν το καταλαβαίνω αυτό. Οι θεσμοί έφυγαν λέγοντας ότι θα επιστρέψουν σε δέκα ημέρες και περνάει ένας μήνας», σημείωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος αποσύνδεσε το μεταναστευτικό με την αξιολόγηση, τονίζοντας ωστόσο πως ο προϋπολογισμός δέχεται πιέσεις. «Δεν ζητάμε να αλλάξει το πρόγραμμα λόγω προσφυγικού. Αυτό που λέμε είναι ότι αν δεν πιάσουμε τους στόχους γιατί υπάρχουν παραπάνω δαπάνες λόγω προσφυγικού, αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη», είπε.

Ερωτηθείς για τις τράπεζες και για τα 25 δισ. ευρώ που προβλέπονταν για την ανακεφαλαιοποίηση τους ο υπουργός ήταν αποκαλυπτικός.«Αν θες να το δεις μισογεμάτο ήταν χρήσιμο για να υπάρξουν επαρκείς πόροι. Αν θες να το δεις μισοάδειο το ύψος του ποσού δημιούργησε μια ελαφρά θολή εικόνα για την αξία των τραπεζών και πίεσε τις αξίες», είπε.

Για τις αποκρατικοποιήσεις και ειδικά για το νέο Ταμείο είπε πως το σχετικό νομοσχέδιο είναι υπό επεξεργασία και ότι για αυτό η Ελλάδα έλαβε τεχνική βοήθεια από Γάλλους ειδικούς. Για το τρέχον πρόγραμμα είπε πως ότι έγινε η αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων και του ΟΛΠ που αποτελούσαν δεσμεύσεις και εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν παράπονα στον τομέα αυτό από τους θεσμούς, ακόμα και από το ΔΝΤ.

Ο ίδιος είπε πως υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση στην Ελλάδα, καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις λάμβαναν μέτρα με την υπόσχεση ότι έλθουν καλύτερες ημέρες, αλλά οι ημέρες αυτές τελικά δεν ήλθαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης