ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Οι μετανάστες μπορεί να αποδειχθούν «ευλογία»

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα και ότι το ΔΝΤ θα μετέχει σε αυτό εξέφρασε από το Λονδίνο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Τα πολιτικά ζητήματα είναι σύνθετα, αλλά κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία. Επίσης, εκτιμώ ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ μιλώντας σε εκδήλωση στο Chatham House.

Ο ίδιος προσέθεσε πως όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το Eurogroup έχει δεσμευτεί να συζητήσει πρόσθετη ελάφρυνση χρέους. «Όχι «κούρεμα» αλλά πρόσθετη ελάφρυνση χρέους», διευκρίνισε.

Ο Γενικός Διευθυντής του ESM είπε πως όλοι στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί βοήθεια με τα κόστη των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία που έρχονται στην Ελλάδα κάθε μήνα.

Ειδικά για τη μετανάστευση ο επικεφαλής του ESM ανέφερε πως μπορεί να είναι «ευλογία». «Δεν χρειάζεται να είναι ένα βάρος. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα τονώσει την ανάπτυξη. Οι εκτιμώμενες πρόσθετες δαπάνες του προϋπολογισμού λόγω των προσφύγων, μόνο στη Γερμανία εφέτος θα είναι μεταξύ 20 και 25 δισ. ευρώ. Σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση, η νέα προσφορά εργασίας μπορεί να αντισταθμίσει την κακή δημογραφική κατάσταση στην Ευρώπη», είπε.

Αναγνώρισε ωστόσο τις πολιτικές προκλήσεις που θέτει η μετανάστευση, όπως η ενδεχόμενη αρνητική επίπτωση στην επενδυτική και καταναλωτική ψυχολογία και η αύξηση του λαϊκισμού. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιτυχημένες πολιτικές για την ένταξη των μεταναστών και την προστασία των εξωτερικών συνόρων μας είναι τόσο σημαντικές. Αν αυτά τα δύο θέματα αντιμετωπίσουν με επιτυχία, η Ευρώπη θα βγει από την κρίση ισχυρότερη από ό, τι στο παρελθόν», επεσήμανε.

Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη περαιτέρω ολοκλήρωσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, μέσω της Τραπεζικής Ένωσης και ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων, της δημιουργίας Ενιαίας Ένωσης Κεφαλαιαγορών, αλλά και φιλόδοξων μέτρων για την εναρμόνιση της φορολογίας και την ενίσχυση της ενοποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης