ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δικαστική επίλυση διαφορών με τεχνητή νοημοσύνη προτείνει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

Δικαστική επίλυση διαφορών με τεχνητή νοημοσύνη προτείνει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους
Pixabay

Την εισαγωγή λύσεων τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence - ΑΙ) στην Ελλάδα για την δικαστική επίλυση αστικών διαφορών που αφορούν σε μικρού ύψους χρηματικές διαφορές, όπως συμβαίνει σε Ολλανδία, Βρετανία, Λετονία και Εσθονία, ζήτησε χθες ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Ιωάννης- Κωνσταντίνος Χαλκιάς, παρουσιάζοντάς στη Βουλή την Ετήσια Έκθεση για τις εργασίες του ΝΣΚ κατά το 2019.

Ο κ. Χαλκιάς στην τοποθέτηση του ανέφερε πως αρκετές χώρες εντός της ΕΕ έχουν ήδη θεσπίσει, ή βρίσκονται στα πρόθυρα να το πράξουν, κάποια υπηρεσία διαδικτυακής επίλυσης διαφορών αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη.

Ενδεικτικά ο κ. Χαλκιάς ανέφερε το παράδειγμα της Εσθονίας που έχει δημιουργήσει ένα εντελώς ανεξάρτητο από τον άνθρωπο σύστημα που λαμβάνει αποφάσεις για υποθέσεις που αφορούν σε διαφορές έως 7.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, τα δύο μέρη ανεβάζουν στο σύστημα έγγραφα και άλλες σχετικές πληροφορίες και η τεχνολογία ΑΙ (διαδικτυακής επίλυσης διαφορών) εκδίδει την απόφαση σε πρώτο βαθμό (σ.σ. για αυτή την απόφαση μπορεί να ασκηθεί έφεση σε δικαστή).

Όπως προαναφέρθηκε, η πρωτοβουλία της Εσθονίας δεν είναι η μοναδική. Η ολλανδική πλατφόρμα διαδικτυακής επίλυσης διαφορών είναι η παλαιότερη στην Ευρώπη. Το e-Court είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2010. Σε αυτή την πλατφόρμα τα μέρη υποβάλλουν τις απαιτούμενες πληροφορίες (έγγραφα) για τις οικονομικές τους διαφορές και η απόφαση λαμβάνεται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Στην πραγματικότητα, οι αυτοματοποιημένες διαδικτυακές αποφάσεις αποστέλλονται εν συνεχεία σε δημόσιο δικαστήριο, όπου οι υπάλληλοι υπολογίζουν εκ νέου (επαληθεύουν) τα ποσά που έχουν απονεμηθεί.

Ακόμη, λιγότερο πρωτοποριακή είναι διαδικτυακή πλατφόρμα επίλυσης διαφορών της Βρετανίας, καθώς σε αυτή την περίπτωση δικαστής είναι εκείνος που αποφασίζει για τη αστική διαφορά. Η διαφοροποίηση μεταξύ αυτής της μεθόδου και της παραδοσιακής μεθόδου λήψης αποφάσεων είναι ότι όλη η επαφή μεταξύ του χρήστη και του δικαστηρίου γίνεται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Η Λετονία διαθέτει επίσης μια διαδικτυακή λύση επίλυσης διαφορών παρόμοια με εκείνη της Βρετανίας, στην οποία παραπέμπονται διαφορές ύψους έως και 2.100 ευρώ. Ωστόσο, πρόκειται για μια ως επί το πλείστον γραπτή διαδικασία, στην οποία τα μεν στοιχεία υποβάλλονται on-line και την απόφαση την λαμβάνει δικαστής και όχι κάποιος αλγόριθμος.