ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Γιατί ο κορωνοϊός επηρεάζει περισσότερο γυναίκες και νέους

ΔΝΤ: Γιατί ο κορωνοϊός επηρεάζει περισσότερο γυναίκες και νέους
ΙΝΤΙΜΕ

Στη διαπίστωση πως όταν κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας τα lockdown γίνονται νωρίς, οδηγούν σε ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη όταν ο ιός περιορίζεται, προχωρεί το ΔΝΤ σε ανάλυση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, οι γυναίκες περιορίζονται αισθητά περισσότερο από τους άνδρες στη διάρκεια των lockdown.

Ειδικότερα, αξιοποιώντας δεδομένα που παρείχε η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Vodafone για την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, το ΔΝΤ διαπίστωσε πως το lockdown και ειδικά το κλείσιμο των σχολείων οδήγησαν σε μεγαλύτερη μείωση της κινητικότητας των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες.

Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο δυσανάλογο βάρος που επιφορτίζονται οι γυναίκες για τη φροντίδα των παιδιών, γεγονός που σε μια πανδημία μπορεί να τους εμποδίσει να πάνε στην εργασία τους, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τις ευκαιρίες απασχόλησής τους.

Τα δεδομένα της Vodafone αποκαλύπτουν επίσης ότι το lockdown τείνει να επηρεάζει πιο έντονα την κινητικότητα των νέων.

Οι εντολές παραμονής στο σπίτι οδήγησαν σε απότομη μείωση των μετακινήσεων ατόμων ηλικίας 18 έως 24 και 25 έως 44 ετών. Αυτές οι ηλικίες τείνουν να έχουν μικρότερα παιδιά, να πρέπει να τα φροντίζουν όταν τα σχολεία είναι κλειστά και συχνά έχουν προσωρινές συμβάσεις εργασίας που είναι πιθανότερο να τερματιστούν κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

«Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος σε αυτούς τους πληθυσμούς απειλεί να αυξήσει την ανισότητα μεταξύ γενεών», τονίζει το ΔΝΤ.

Τονίζει μάλιστα πως η στοχοθετημένη πολιτική παρέμβαση, όπως η ενίσχυση των επιδομάτων ανεργίας και η υποστήριξη της άδειας μετ 'αποδοχών για τους γονείς, απαιτείται για την προστασία των πιο ευάλωτων ατόμων και για να διασφαλιστεί ότι η κρίση δεν θα οδηγήσει σε μια μακροχρόνια διεύρυνση των ανισοτήτων.