ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διεύρυνσης της φορολογικής βάσης μέσω μείωσης του αφορολογήτου θέλουν οι θεσμοί

Διεύρυνσης της φορολογικής βάσης μέσω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου των 9.550 ευρώ φέρονται να ζητούν οι θεσμοί από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους θεσμούς το 50% περίπου των Ελλήνων φορολογουμένων, δηλαδή περίπου 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι, δηλώνουν σήμερα εισοδήματα έως 5.000 ευρώ, δηλαδή αισθητά χαμηλότερα του αφορολόγητου των 9.550 ευρώ που προβλέπει η ισχύουσα κλίμακα.

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM επισημαίνουν, επικαλούμενοι στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, πως με την υφιστάμενη κατάσταση περίπου το 3% του συνόλου των φορολογουμένων με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ καταβάλλουν το 42% του συνολικού φόρου εισοδήματος.

Δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης να αυξήσει εκ νέου τους συντελεστές φορολόγησης τόσο μέσω της νέας κλίμακας όσο και μέσω της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ οι θεσμοί θεωρούν πως η κλίμακα αυτή δεν θα είναι αναλογική και θα τροφοδοτήσει τη φοροαποφυγή.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν πως εάν υπάρξει μείωση του αφορολογήτου ορίου θα καταστεί αναλογικότερη η επιβάρυνση και θα αποφευχθεί η «φορολογική εξόντωση» εκείνων των φορολογουμένων που παραδοσιακά πληρώνουν τη μερίδα του λέοντος στην εφορία.

Οι αποδείξεις που κτίζουν το αφορολόγητο

Πάντως παρά τις ενστάσεις των θεσμών για το αφορόλογητο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατέθεσε στους δανειστές πρόταση για το ύψος των αποδείξεων που πρέπει οι μισθωτοί και συνταξιούχοι να συγκεντρώνουν κάθε χρόνο για το κτίσιμο του αφορολογήτου.

Βάσει της κυβερνητικής πρότασης οι φορολογούμενοι θα συμπεριλαμβάνουν στις φορολογικές δηλώσεις τους αποδείξεις από όλο το φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων, τις μεταφορές, τις ΔΕΚΟ, αλλά και τις δόσεις στεγαστικών δανείων καθώς και ενοικίων.

Ειδικότερα, μεταξύ των αποδείξεων που θα μετρούν στην Εφορία είναι όλες οι αποδείξεις από παροχή υπηρεσιών από δικηγόρους, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, συμβολαιογράφους, συνεργεία αυτοκινήτων κ.α., όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών από σουπερμάρκετ, ψιλικατζίδικα, λαϊκές αγορές, περίπτερα, όλα τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, ταξί, πλοίων, αεροπλάνων, τρένων, όλοι οι λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, οι δόσεις δανείων και δόσεις ενοικίων, οι ιατρικές δαπάνες που δεν εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, τα ασφάλιστρα αυτοκινήτων, η αγορά καυσίμων, τα κοινόχρηστα και η φαρμακευτική δαπάνη.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το εισόδημά τους. Έτσι, χαμηλόμισθος με ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ θα πρέπει να μαζέψει 1.200 ευρώ αποδείξεις, ήτοι το 15% του εισοδήματος του, έγγαμος με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει να μαζέψει 4.500 ευρώ αποδείξεις (30%), ενώ έγγαμος με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ θα πρέπει να μαζέψει 10.000 ευρώ αποδείξεις (40%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης