«Xτισμένο» πάνω στο Ταμείο Ανάκαμψης το προσχέδιο προϋπολογισμού 2021
Ανανεώθηκε:
Υψηλούς δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2021 που θα καταθέσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην Βουλή.
Ως δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής ορίζεται η μεταβολή του ΑΕΠ ως αποτέλεσμα μιας μοναδιαίας μεταβολής των εσόδων ή των πρωτογενών δαπανών της κυβέρνησης.
Κατά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι πολιτικές που θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο έτος και κυρίως η χρήση 5 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, θα έχουν πολλαπλασιαστική επίπτωση στο ΑΕΠ, ήτοι κάθε ένα 1 δισ. ευρώ παρεμβάσεων θα οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2021 που θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή θα ενσωματώνει μια πρόβλεψη για σημαντική αύξηση των εσόδων, λόγω των εισροών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, την επανάκαμψη των τουριστικών εσόδων, αλλά και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Παράλληλα, ο προϋπολογισμός του 2021 θα ενσωματώνει όλα τα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, ήτο την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, κ.α..
Με αυτό το δημοσιονομικό μείγμα το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2021 αναμένεται να προβλέπει στο βασικό σενάριο 1% πρωτογενές έλλειμμα για το 2021, από πρωτογενές έλλειμμα άνω του 6% εφέτος. Συνακόλουθα, θα προβλέπει ανάπτυξη πέριξ του 5,5%, από ύφεση στο επίπεδο του 8% εφέτος.
Οι κυβερνητικές εκτιμήσεις στηρίζονται σε ένα θετικό σενάριο τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας όσο και για την λειτουργεία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως η οικονομική εμπειρία έχει καταδείξει πως οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας -όπως αυτή που διανύουμε- παρουσιάζουν χαμηλές τιμές όσον αφορά στις μέσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές σταθερότητας και τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής θέσης, ειδικά στις περιπτώσεις όπου συσχετίζονται με δημόσιο χρέος. Με απλά λόγια οι στόχοι του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2021 μπορεί να αποδειχθούν μη ρεαλιστικοί.