ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσχέδιο προϋπολογισμού με ρευστές παραδοχές

Προσχέδιο προϋπολογισμού με ρευστές παραδοχές
ΙΝΤΙΜΕ

Βασικό σενάριο ανάπτυξης κοντά στο 6% για το 2021 θα ενσωματώνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα, με τα κλειδιά για την ανάπτυξη να είναι η πορεία της πανδημίας και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εκτιμά ότι εφέτος η ύφεση θα κυμανθεί στο 8%, όμως στην περίπτωση ενός νέου lockdown η βουτιά δεν αποκλείεται να πλησιάσει το 10% με περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στο πρωτογενές έλλειμμα, που εκτιμάται στο 6%.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν μελετήσει όλα τα ενδεχόμενα έχοντας προβλέψει τα απαραίτητα αποθέματα, με τα ταμειακά διαθέσιμα να ανέρχονται σε 37,7 δισ. ευρώ.

Οι υπολογισμοί δείχνουν μηνιαίο κόστος ενός καθολικού lockdown στο 2,5%-3% του ΑΕΠ.

Αυτό που θα κρίνει την ανάκαμψη του 2021 είναι φυσικά το πότε θα βρεθεί η θεραπεία και ο ρυθμός εμβολιασμού.

Παράλληλα, η διατήρηση των διευκολύνσεων για τις ευάλωτες ομάδες και η καλή χρήση του δημοσιονομικού χώρου αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Στο σημείο αυτό η κυβερνητική πολιτική δεν ευθυγραμμίζεται με συστάσεις οργανισμών όπως το ΔΝΤ, το οποίο υποστηρίζει πως με δεδομένο το μεγάλο παραγωγικό κενό και προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πρόκλησης μόνιμης οικονομικής ζημιάς από την πανδημία, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αποφύγουν μια απότομη δημοσιονομική συστολή το 2021 και να στοχεύσουν σε ένα πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ, από πρωτογενές έλλειμμα 6,75% εφέτος.

Σε κάθε περίπτωση μεγάλο μέρος του προσχεδίου προϋπολογισμού 2021 είναι βασισμένο σε παραδοχές που πιθανότητα να μην επαληθευθούν, καθώς μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής πολιτικής θα εξαρτάται από παράγοντες που δεν είναι στον άμεσο έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα το πότε θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.