ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξεμπροστιάζει» τον ΕΦΚΑ το Γραφείο Προϋπολογισμού για τις εκκρεμείς συντάξεις

«Ξεμπροστιάζει» τον ΕΦΚΑ το Γραφείο Προϋπολογισμού για τις εκκρεμείς συντάξεις
INTIME/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Συνεχίζεται η «κόντρα» που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και του e-ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις.

Σήμερα το Γραφείο Προϋπολογισμού έστειλε άτυπη ενημέρωση στα mails των δημοσιογράφων με το οποίο ενημέρωνε πως δεν είχε λάβει τα στοιχεία των εκκρεμών συντάξεων από τον e-ΕΦΚΑ, κάτι για το οποίο η Διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισής είχε δεσμευθεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Στη βάση αυτή το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή σημειώνει πως απέστειλε νέα επιστολή προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ με κοινοποίηση στον Υπουργό Εργασίας όπου υπενθυμίζει τη δέσμευση του ΕΦΚΑ να στείλει τα σχετικά στοιχεία μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού είχε στα μέσα Σεπτεμβρίου καταγγείλει τον ΕΦΚΑ για τη μη παροχή στοιχείων του δεύτερου τριμήνου για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Ο επικεφαλής του Γραφείου, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, είχε αποκαλύψει πως υπήρξε εδώ και καιρό επικοινωνία μεταξύ στελεχών του γραφείου και του ΕΦΚΑ, με τελευταία προσπάθεια να καταβάλλεται μέσω επιστολής.

«Σε αντίθεση με τις προηγούμενες τριμηνιαίες εκθέσεις, η Έκθεση Β’ Τριμήνου 2020 του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή δεν περιέχει στοιχεία εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και την εκτιμώμενη δαπάνη τους. Δυστυχώς, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και στην συνέχεια τον Διοικητή του ΕΦΚΑ δεν λάβαμε τα συγκεκριμένα στοιχεία όπως διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου 2020, ούτε και καμία εξήγηση για αυτό», ανέφερε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στην πρότερη ανακοίνωσή του.

Όπως τονιζόταν, το Γραφείο αδυνατεί να κατανοήσει την άρνηση της διοίκησης του ΕΦΚΑ να συνεχίσει να παρέχει τα στοιχεία που παρείχε μέχρι πρότινος και συνδέονται άμεσα με την παρακολούθηση των δημοσιονομικών μεγεθών της Γενικής Κυβέρνησης.

«Ουδέποτε στο παρελθόν είχαμε συναντήσει παρόμοιο πρόβλημα από τις δημόσιες υπηρεσίες και φορείς που συνεργαζόμαστε και μας παρέχουν ανελλιπώς τα στοιχεία που χρειαζόμαστε», είχε σημειώσει σχετικά.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο τη διασφάλιση του θεσμικού του ρόλου και την απαρέγκλιτη τήρηση του άρθρου 28 του Ν. 4270/2014 που ορίζει ρητά ότι όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεούνται να παρέχουν στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή κάθε πληροφορία που εκείνο κρίνει αναγκαία για την επιτέλεση του έργου του.

Από την πλευρά του ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Χρήστος Χάλαρης σε ανακοίνωσή που είχε εκδώσει στα μέσα Σεπτεμβρίου ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στον φορέα δράση, ακριβούς καθορισμού του πλήθους των εκκρεμών αιτημάτων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τον Απρίλιο 2020 έως τον Ιούνιο 2020.

Στην ανακοίνωση αυτή επισήμαινε πως η παραπάνω διαδικασία έχει καταστεί αναγκαία λόγω των ακόλουθων παραγόντων:

1. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 λόγω του κορωνοϊού, υπήρξε περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων, με αποτέλεσμα ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων να έχει αποστείλει τα αιτήματα συνταξιοδότησης ταχυδρομικά αντί να τα υποβάλλει ο ίδιος στα υποκαταστήματα του φορέα και να γίνει ταυτόχρονα η καταχώρηση της αίτησης του στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.

2. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» και η ταυτόχρονη αποκλειστική ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ωστόσο, κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής, πολλοί συνταξιούχοι απέστειλαν και ταχυδρομικά για δεύτερη φορά την αίτηση τους, παρόλο που ρητά αναφερόταν ότι κάτι τέτοιο δεν ζητείτο.

3. Έχοντας ολοκληρώσει την καταχώρηση του ασυνήθιστα μεγάλου όγκου των ταχυδρομικά απεσταλμένων αιτήσεων, είναι σε εξέλιξη η διασταύρωση για τον εντοπισμό των διπλά (ταχυδρομικά και ηλεκτρονικά) υποβληθέντων αιτήσεων.

Βάσει των παραπάνω, ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ είχε τονίσει πως η οριστικοποίηση του πλήθους των εκκρεμοτήτων θα γινόταν στο τέλος του μήνα, κάτι που όμως δεν συνέβη.