ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει τα χαρτιά του για την ελληνική οικονομία το ΔΝΤ

IMF Staff Photograph

Τις εκτιμήσεις του για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία και συγκεκριμένα για το πως η πανδημία επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα, την αγορά εργασίας, τον τραπεζικό τομέα, αλλά και την μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής του ελληνικού δημόσιου χρέους, θα δημοσιοποιήσει σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ θα εκδώσει σήμερα το απόγευμα δήλωση συμπερασμάτων για τα ευρήματα του προσωπικού του στο πλαίσιο της δεύτερης αποστολής μετα-προγραμματικής παρακολούθησης τη χώρας μας. Η δήλωση συμπερασμάτων θα περιγράφει τα αρχικά ευρήματα του προσωπικού του ΔΝΤ μετά το πέρας της επισκόπησης της ελληνικής οικονομίας, τα οποία θα εξετασθούν αναλυτικά από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου μέσα στο Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται πως η μετα-προγραμματική παρακολούθηση συνιστά μέρος της συνήθους εποπτείας του ΔΝΤ σε χώρες με χρέος προς το ΔΝΤ που υπερβαίνει είτε το ποσό των 1,5 δισεκ. σε ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα (SDR) είτε το 200% τoυ μεριδίου τους στο κεφάλαιο του Ταμείου. Οι αποστολές μετα-προγραμματικής παρακολούθησης εστιάζουν στις αδυναμίες και στους κινδύνους αναφορικά με τη δυνατότητα αποπληρωμής προς το ΔΝΤ.

Να σημειωθεί πως πριν το ξέσπασμα της πανδημίας το ΔΝΤ υπεστήριζε πως η μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής του ελληνικού δημόσιου χρέους ήταν ισχυρή, καθώς η χώρα μας είχε μέτριες χρηματοδοτικές ανάγκες κάτω από το βασικό σενάριο και διέθετε σημαντικό προληπτικό μαξιλάρι ρευστότητας. Ωστόσο, η εν λόγω παραδοχή στηριζόταν στο σενάριο πως οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ θα επιτυγχάνονταν έως το 2022 και πως η Ελλάδα θα κατέγραφε σταθερή ανάπτυξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΔΝΤ ήδη από τον Ιανουάριο του 2019, όταν και διεξήγαγε την πρώτη αποστολή μετα-προγραμματικής παρακολούθησης της Ελλάδος, είχε προειδοποιήσει πως «σε περίπτωση πραγματοποίησης σημαντικών αρνητικών κινδύνων χρειάζεται μια ισχυρή αντίδραση σε όρους πολιτικής για να διασφαλιστεί η ικανότητα αποπληρωμής του χρέους μεσοπρόθεσμα».

Δεδομένου ότι λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας αυτοί οι σημαντικοί αρνητικοί κίνδυνοι έχουν μετουσιωθεί σε πράξη, η προσοχή θα εστιασθεί σήμερα στις αναφορές που θα κάνει ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν για το ευρύτερο θέμα του δημοσίου χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης