ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δείπνο εργασίας για την Ελλάδα τη Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή Τόμσεν - Βίζερ

Δείπνο εργασίας για την Ελλάδα τη Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή Τόμσεν - Βίζερ
O Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για το ελληνικό πρόγραμμα και να παρουσιασθούν με κοινή θέση στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου κάνουν σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί.

Προς αυτή την κατεύθυνση προγραμματίζεται για αύριο το βράδυ δείπνο εργασίας στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν και του επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ.

Στο δείπνο θα επιδιωχθεί να συγκλίνουν Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κυρίως για το θέμα του δημοσιονομικού κενού, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση.

Η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες πως η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στους στόχους του ελληνικού προγράμματος. «Θέλουμε το πρόγραμμα να εφαρμοστεί πλήρως και πιστά, βασισμένο σε μια δίκαιη αξιολόγηση και δουλεύουμε για να γίνει πραγματικότητα η εφαρμογή», πρόσθεσε.

«Τεχνικά κλιμάκια όλων των θεσμών συνεχίζουν τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα που αποτελούν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος», σημείωσε η Μπράιτχαρτ, τονίζοντας ότι «αυτές οι συζητήσεις είναι ένα σημαντικό βήμα για να προετοιμαστεί η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών, που θα γίνει σύντομα».

Σχετικά με το EuroWorking Group της Δευτέρας, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, δήλωσε ότι υπήρξε μια ευκαιρία για να καταγράφει η πρόοδος και να ενημερωθούν το κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε χθες πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς για να επιστρέψουν στην Αθήνα και ότι αυτό απαιτεί επιστροφή του ΔΝΤ στο ρεαλισμό.

Κατά τον ίδιο στις 7 Μαρτίου θα υπάρξει από το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής μια απόφαση που θα επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα έως τις 10 Μαρτίου προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία επί της αξιολόγησης έως τα τέλη Μαρτίου.

Στις 27 Μαρτίου είναι το Πάσχα των Καθολικών κάτι που σημαίνει πως η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί έως τις 25 Μαρτίου. Κατά κάποιες εκτιμήσεις πιο ρεαλιστικό είναι η αξιολόγηση να μεταφερθεί για το Πάσχα των Ορθοδόξων στις 1 Μάιου. Άλλωστε και ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες πως «το Πάσχα θα έρθει με την... Ανάσταση της οικονομίας».

Σε σχέση με το ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί πως δεν υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς, ωστόσο κατά τον ίδιο η μεταρρύθμιση στο φορολογικό έχει συμφωνηθεί.