Σε εκκρεμότητα βρίσκονται στα ασφαλιστικά ταμεία 330.000 αιτήσεις για έκδοση συντάξεων
Μπορεί η διαπραγμάτευση κυβέρνησης – θεσμών για το ασφαλιστικό να εισέρχεται στην τελική ευθεία, ωστόσο οι πληροφορίες για τις επικείμενες δυσμενείς αλλαγές στις συντάξεις εξώθησαν χιλιάδες ασφαλισμένους που είχαν θεμελιώσεις δικαίωμα συνταξιοδότησης να καταθέσουν τα χαρτιά τους για την έκδοση σύνταξης.
Η εισαγωγή των συγκεκριμένων αιτήσεων συνταξιοδότησης άσκησε μεγάλη πίεση στο ήδη επιβαρυμένο σύστημα με αποτέλεσμα ο χρόνος έκδοσης συντάξεων να έχει αυξηθεί δραματικά. Συνολικά σήμερα σε εκκρεμότητα βρίσκονται 330.000 αιτήσεις για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία που αντιστοιχούν σε δημόσια δαπάνη 3,6 δισ. ευρώ !
Η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων αποδίδεται στη μεγάλη έλλειψη προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία, στα οποία η αλληλογραφία εξακολουθεί να γίνεται ακόμη με τον παραδοσιακό τρόπο ανταλλαγής επιστολών μέσω ταχυδρομείου.
Στο ΙΚΑ σε 80.000 ανέρχονται οι αιτήσεις για κύρια σύνταξη που είναι σε εκκρεμότητα. Υπάρχουν ορισμένα καταστήματα όπου η έκδοση σύνταξης γίνεται σε διάστημα 3-4 μηνών, αλλά και σε άλλα όπου ξεπερνούν τα 3 χρόνια! Στον ΟΑΕΕ, εκκρεμούν 35.000 αιτήσεις (8.500 προσωρινές). Ο χρόνος αναμονής κατά μέσο όρο είναι 12 μήνες όταν όλα τα ένσημα είναι στο Ταμείο, φτάνει όμως τους 20 μήνες αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση.
Στο ΕΤΑΑ, σε 7.600 φτάνουν οι αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα και ο χρόνο της αναμονής παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις, ανάλογα με τον τομέα ασφάλισης. Στο ΕΤΕΑ περίπου 122.000 αιτήσεις είναι στα συρτάρια. Ο χρόνος αναμονής φθάνει και τους 22 μήνες.
Σε εικόνα αποσύνθεσης βρίσκεται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς ακόμα αναζητείται ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ για όσους αποχωρούν από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά. Σε εκκρεμότητα είναι περίπου 40.000 αιτήσεις, αλλά αν δεν υπάρξει νέος τύπος δεν πρόκειται να καταβληθούν τα χρήματα. Συνολικά, στα ταμεία πρόνοιας σε εκκρεμότητα βρίσκονται πάνω από 60.000 αιτήσεις.
Τονίζεται ότι με το σχέδιο Κατρούγκαλου έρχονται και νέες περικοπές στο εφάπαξ με μειώσεις άνω του 20% για όσους έχουν αποχωρήσει από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά. Επειδή αυτό εξισώνει παλαιούς και καινούργιους ασφαλισμένους και προβλέπει ότι θα εφαρμοστεί για όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις – περί τις 62.000 στους 37 τομείς και κλάδους Πρόνοιας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα – ο τύπος υπολογισμού που είχε θεσμοθετηθεί το 1992 μόνο για νέους ασφαλισμένους (δηλαδή, όσους ασφαλίστηκαν μετά την 1/1/1993).
Μειώσεις στις συντάξεις
Όπως προαναφέρθηκε οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αυξάνονται συνεχώς ενόψει της ψήφισης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει μειώσεις έως και 30% στις νέες συντάξεις. Παραμένει δε άγνωστο αν το νέο Ασφαλιστικό θα ισχύσει από τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ ή από 1-1-2016.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δέχεται εισηγήσεις με σενάρια τα οποία περιλαμβάνουν ακόμη και το ενδεχόμενο να υπάρξουν στοχευμένες μειώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες κύριων συντάξεων. Στο θέμα αυτό το κρίσιμο σημείο είναι το ύψος των συντάξεων πάνω από το οποίο εξετάζονται, έστω και εναλλακτικά, σενάρια για περικοπές στις κύριες συντάξεις. Στη βάση αυτή δεν αποκλείεται να υπάρξουν κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις πάνω από 1.500 ευρώ. Σε αυτό το σενάριο, από το σύνολο των 2,6 εκατ. συνταξιούχων ενδέχεται να θιγούν οι 348.741 δικαιούχοι.
Στο στόχαστρο των μειώσεων έχουν μπει και τα ποσά από τις πολλαπλές συντάξεις. Σήμερα το ανώτατο πλαφόν για το άθροισμα των συντάξεων είναι οι 3.680 ευρώ και εκτιμάται ότι θα μειωθεί στα 3.072 ευρώ.
Τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνουν την καθιέρωση μικρότερης από τα 384 ευρώ εθνικής σύνταξης για όσους έχουν λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης. Επίσης θεωρείται δεδομένη η μείωση των επικουρικών συντάξεων, καθώς το ταμείο είχε μια πρόσθετη δαπάνη 376 εκατ. ευρώ πέρσι από τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, η οποία φέτος μπορεί να πλησιάσει τα 400 εκατ. ευρώ.
Τέλος, οι παραμετρικές αλλαγές που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνουν μειώσεις τόσο στο εφάπαξ όσο και στο μέρισμα που λαμβάνουν σήμερα περίπου 280.000 δικαιούχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.