ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θολό» παραμένει το τοπίο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

INTIME

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2020 έχουν προγραμματιστεί 6.323 πλειστηριασμοί, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη πως αυτοί οι πλειστηριασμοί θα «παγώσουν» έως ότου τεθεί σε λειτουργία το νέο πτωχευτικό πλαίσιο.

Ωστόσο, οι πρωθυπουργικές αναφορές δεν ταυτίζονται πλήρως με τις αναφορές της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η οποία την περασμένη Παρασκευή ξεκαθάρισε πως η αναστολή πλειστηριασμών θα ισχύσει μόνον για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ανέφερε τα εξής:

«Δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2020. Γιατί αυτό έχει σημασία; Διότι θα πρέπει να προφτάσουμε να έχουμε ψηφίσει το νέο πλαίσιο της δεύτερης ευκαιρίας, το οποίο για πρώτη φορά όπως ξέρετε αντιμετωπίζει συνολικά και ολιστικά το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, το οποίο ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ, με μία νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε όλες τις φάσεις του: Την πρόληψη, την έννοια της οργανωμένης χρεοκοπίας, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη δεύτερη ευκαιρία, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν διαγραφεί χρέη και υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα, προς τις τράπεζες αλλά και προς το Δημόσιο».

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε σχετική ανακοίνωσή της την παρασμένη Παρασκευή, ενημέρωσε πως οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ «θα εξετάσουν αίτημα αναστολής πλειστηριασμών που αφορούν την πρώτη κατοικία, μέχρι την 31.12.2020, για όσους δανειολήπτες ανήκουν στη κατηγορία των ευάλωτων, όπως αυτή καθορίζεται στην ΥΑ Δ13οικ 10747/256/2019 (ιδίως άρθρο 4 αυτής). Προϋπόθεση για την παραπάνω αναστολή είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ευάλωτο δανειολήπτη στην τράπεζα και η δήλωση άρσης του τραπεζικού του απορρήτου, ώστε να διαπιστωθεί ότι ανήκει στην κατηγορία του ευάλωτου».

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση επιθυμεί να ανασταλούν όλοι οι πλειστηριασμοί που αφορούν σε πρώτη κατοικία για τις επόμενες 108 ημέρες, ενώ οι τράπεζες επιθυμούν η αναστολή να αφορά αποκλειστικά ευάλωτους δανειολήπτες. Το πως θα επιλυθεί αυτή η διάσταση απόψεων θα καταδειχθεί στο προσεχές διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης