ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταβαράθρωση για την τουρκική λίρα – Νέα ιστορικά χαμηλά

Καταβαράθρωση για την τουρκική λίρα – Νέα ιστορικά χαμηλά
AP Photo/Lefteris Pitarakis, File

Σε αχαρτογράφητα νερά η τουρκική λίρα, που υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον Αύγουστο διαμορφώθηκε σε 11,76% καταγράφοντας οριακή άνοδο έναντι του Ιουλίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει η Άγκυρα. Η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο διαμορφώνεται στο 7,4620 και με το ευρώ στο 8,79.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περίπου το 20% της αξίας του έναντι του δολαρίου, πέφτοντας θύμα της οικονομικής πολιτικής του Ερντογάν, ο οποίος έχει ζητήσει και έχει πάρει μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια δανεισμού, έχει προχωρήσει σε αύξηση κρατικών δαπανών και σε προσπάθεια για αύξηση των χορηγήσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Αν και οι πολιτικές αυτές συνέβαλαν στη συγκράτηση των προβλημάτων της οικονομίας λόγω της πανδημίας, τώρα η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα του ισχυρότερου πληθωρισμού και της αύξησης πιέσεων για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το βασικό επιτόκιο δανεισμού στην Τουρκία διαμορφώνεται σήμερα έπειτα από απανωτές μειώσεις προηγούμενων μηνών στο 8,25%, με αποτέλεσμα το πραγματικό κόστος δανεισμού να είναι αρνητικό εάν υπολογιστεί και ο υψηλότερος πληθωρισμός.

Η κατάσταση γίνεται πιο πιεστική για την Άγκυρα η οποία έχει δαπανήσει τεράστια ποσά από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να στηρίξει τη λίρα. Η προσπάθεια αυτή φαίνεται ότι έχει φτάσει πια σε σταυροδρόμι με τους ξένους επενδυτές να απέχουν από τις τουρκικές αγορές με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο για τη χώρα να βρει πηγές χρηματοδότησης.

Παράλληλα, η Τουρκία παρουσιάζει δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο έφτασε τον Ιούλιο στα 29,7 δισ. τουρκικές λίρες, ποσό αντίστοιχο των τεσσάρων δισ. δολ. Πρόκειται για σημαντική επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους όταν σημείωνε πλεόνασμα ύψους 9,9 δισ. λιρών, ποσό αντίστοιχο του 1,34 δισ. δολ. Στο σύνολο των επτά μηνών από την αρχή του έτους το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 139,1 δισ. τουρκικές λίρες, ενώ το περασμένο έτος στο σύνολό του έφτασε στα 123,7 δισ. λίρες.